Recensie De Engelsman die niet van vuurwapens houdt HC 1. Chili met blauwe bonen 2. In het spoor van Madison 3. Het mysterie van de spinnenvrouw door Paul Salomone & Wilfrid Lupano

Recensie De Engelsman die niet van vuurwapens houdt HC 1. Chili met blauwe bonen 2. In het spoor van Madison 3. Het mysterie van de spinnenvrouw door Paul Salomone & Wilfrid Lupano

 

Recensie De Engelsman die niet van vuurwapens houdt HC
1. Chili met blauwe bonen
2. In het spoor van Madison
3. Het mysterie van de spinnenvrouw
door Paul Salomone & Wilfrid Lupano

 

De Engelsman die niet van vuurwapens houdt is eigenlijk stiekem een Fránsman die niet van vuurwapens houdt! Schrijver Wilfrid Lupano stelt in de strip het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet – het recht op wapenbezit voor elke Amerikaan – ter discussie, net als bijvoorbeeld Michael Moore. Met dit verschil: Moore doet dat vanuit het heden, Lupano vanuit het verleden. Namelijk op grond van het feit dat het tweede amendement eigenlijk altijd verkéérd uitgelegd en gebruikt is.
Dat klinkt vermoeiend, saai en dor, maar dat is het allerminst.


Lupano's verhaal ging voortvarend maar nog geheimzinnig van start met deel 1: Chili met blauwe bonen. Inmiddels zijn we twee delen verder en dankzij In het spoor van Madison en Het mysterie van de spinnenvrouw weten we meer van het verleden van advocaat Byron Peck, zijn cliënt de woest grommende Knut Hoggaard en hun beider ex-geliefde de doortrapte Margot de Garine.
De advocaat ontdekt dat Hoggaard papieren in zijn bezit heeft die de oorspronkelijke bedoeling van het tweede amendement kunnen aantonen, en dat verschilt hemelsbreed van hoe het in Byron's tijd – en nu nog – wordt gebruikt.
Margot ziet in diezelfde papieren vooral een manier om aan ánder papier te komen: Banknoten! Hoggaard wil vooral WRAAK!
Op het eerste gezicht zijn hun avonturen in het Wilde Westen nogal oppervlakkig, maar net als in Lupano's Krasse knarren (waarin de maatschappelijke problemen rond ouden van dagen op luchtige wijze worden aangestipt) kent ook zijn De Engelsman die niet van vuurwapens houdt een diepere laag.


De Engelsman... is een leuk vertelde en geinig getekende strip die dankzij de creatieve wijze waarop ze kritiek levert op de Amerikaanse grondwet meerwaarde krijgt.
Lupano is hard op weg mijn favoriete stripschrijver te worden...(HH)

Interesse? Koop het album hier!