Recensie De Minimensjes integraal HC 01 Alarm in Ellendam bij Ravertem, Ontsnapt, Het schatermannetje, Torenpech, Paaseieren uit Ellendam, Van muizen en Minimensjes, De minimensjes maken het bont & De uittocht door Pierre Seron & Desprechins

Recensie De Minimensjes integraal HC 01 Alarm in Ellendam bij Ravertem, Ontsnapt, Het schatermannetje, Torenpech, Paaseieren uit Ellendam, Van muizen en Minimensjes, De minimensjes maken het bont & De uittocht door Pierre Seron & Desprechins

 

Recensie De Minimensjes integraal HC 01
Alarm in Ellendam bij Ravertem, Ontsnapt, Het schatermannetje,
Torenpech, Paaseieren uit Ellendam, Van muizen en Minimensjes,
De minimensjes maken het bont & De uittocht
door Pierre Seron & Desprechins

 

Toen Franquin succes boekte met zijn 'atoomstijl' schakelde vrijwel het gehele Frans-Belgische stripmakersgilde over op die stijl. Op een gegeven moment stond het halve blad Robbedoes vol met Franquin-klonen. Eén daarvan was Pierre Seron.
Zijn Minimensjes staan vanaf 1968 in Robbedoes en was er de daarop volgende veertig jaar niet uit weg te branden. 41 Albums verschenen er in Nederland. Samen met de twee door uitgeverij Farao in een buitenreeks uitgegeven albums en drie onvertaalde avonturen die enkel in het Frans verschenen brengt dat het totaal op 46 albums.
Bij het verschijnen van de eerste integrale van uitgeverij Saga blijkt dat de koek met die 46 albums nog niet helemaal op is; de helft van hun eerste integrale bevat avonturen die niet eerder in albumvorm verschenen zijn. De lange verhalen Ontsnapt en Het schatermannetje zijn hier voor het eerst in albumvorm te lezen, alle overige verhalen (behalve het eerste Alarm in Ellendam en het laatste De uittocht) verschenen incompleet of niet in de reguliere reeks. Dit eerste deel van wat de complete Minimensjes moet gaan worden bundelt keurig chronologisch én compleet alles wat Seron over de Minimensjes aan het papier toevertrouwde tussen 1967 en 1970.
De uitvoering van het album is fraai, al vind ik de vormgeving van het omslag ronduit lelijk en zijn veel pagina's noodzakelijkerwijs gescand uit Spirou en Robbedoes, hetgeen wat wolliger oogt dan we gewend zijn van dit soort uitgaven.



Het leuke aan dit soort vroeg werk is dat je de tekenaar per pagina ziet groeien en hoewel Seron zijn grote voorbeeld Franquin nooit echt naar de kroon heeft kunnen steken is zijn tekenwerk sympathiek en heeft het de tand des tijds goed doorstaan. Voor de verhalen geldt eigenlijk hetzelfde. Als De Minimensjes heden ten dage zou verschijnen zou het niet dezelfde impact meer hebben als vijftig (!) jaar geleden, maar toch valt er genoeg te genieten.
Wie de strip niet kent uit zijn jeugd zal zich er vermoedelijk niet aan wagen, wie opgroeide met de kleine mannetjes kan aan dit album veel plezier beleven...
Of de latere delen van deze integrale reeks net zo interessant zullen zijn moeten we afwachten, maar deze eerste vult zoveel lacunes op dat geen completist er omheen kan.


(HH)

Interesse? Koop het album hier!