Recensie Lefranc 27 De vogelman door Regric, Roger Seiter naar Jacques Martin

Recensie Lefranc 27 De vogelman door Regric, Roger Seiter naar Jacques Martin

 

Recensie Lefranc 27 De vogelman
door Regric, Roger Seiter naar Jacques Martin

 

Er zijn van die onderwerpen die in de jagen vijftig de fantasie van bijna elke jongen op hol deden slaan. De strip Lefranc maakt al járen schaamteloos gebruik van deze onderwerpen en is – misschien daardoor – nog altijd mateloos populair onder (voormalige) jongens.
Je zou denken dat al die onderwerpen in 26 delen Lefranc-avonturen wel zo'n beetje de revue gepasseerd zijn, in het vorige deel streepten Alves & Cortegianni nog even Antarctica en het Duitse Wunderwaffen van de lijst.
Stripschrijver Roger Seiter (Fog, Special branch, Betoverd Venetië) – die het lijstje ook naast zijn computer heeft hangen – weet er in de nieuwste deel toch twee bijzonder aansprekende aan te voegen: Paaseiland en de eerste ruimtevlucht van Yoeri Gagarin.
Zoiets kan helemaal mis gaan, en eerlijk gezegd zag ik dat na het vorige flauwekullerige Operatie Antarctica ook deze keer gebeuren, maar Seiter is simpelweg een veel te goede scenarist om zoiets te laten gebeuren.


Lefranc gaat als journalist mee op een wetenschappelijke expeditie naar Paaseiland, het populair-wetenschappelijke boek van Thor Heyerdael dient als leidraad voor Lefranc's vriendin Julie Lassalle. Haar vader is sceptischer over de wetenschappelijke waarde van de Noor. Ze krijgen echter weinig tijd voor hun onderzoek, want meteen bij aankomst in het haventje ontdekt Lefranc een lichaam in het water en duikt er heldhaftig achteraan. Te laat, de jongen is reeds overleden.
De politieke toestand op het eiland is al wankel; de dood van één van de eilandbewoners zorgt ervoor dat hele zaak op slot gaat en Lefranc wordt er zelfs van verdacht de jongen zélf omgebracht te hebben!
Ondertussen 'strandt' er een bemande satelliet met panne op Rapa Nui.
Een bemánde satelliet...
In 1959?
Het blijkt dat de Russen veel verder zijn met hun ruimteprogramma dan de wereld dacht.
Aan boord van de satelliet is een jonge Rus: Yoeri Gagarin.
Hé jôh, Seiter, opletten, je bent twee jaar te vroeg!
En wachteffe... 'panne'? Een satelliet met panne?
Daar zit iets achter...
Inderdaad. Alex Borg!

 

Lefranc blijft een avonturenstrip voor lezertjes van 7 tot 77, dus verwacht geen al te diepgaande verhaallijnen, maar Seiter vertelt een onderhoudend verhaal en gebruikt de mystiek van Paaseiland en het futuristische van de ruimtevaart op doelmatige wijze zonder al te veel uit de bocht te vliegen. Het enige echt ongeloofwaardige is het feit dat die verdomde Lefranc wederom, zogenaamd per ongeluk, de schurk Borg voor de voeten loopt, maar dat hoort nu eenmaal in dit soort jongensstrips.
Het tekenwerk van Regric sluit naadloos aan bij de delen die Jacques Martin en zijn leger aan assistenten in het verleden tekenden. Niks op aan te merken.
Dit jongetje vond De vogelman in ieder geval heel leuk om te lezen!

(HH)

Interesse? Koop het album hier!