Recensie Moeder Rusland integraal 1. De amazones van Basajev 2. De duiven van Grozny door Anlor & Aurelien Ducoudray

Recensie Moeder Rusland integraal 1. De amazones van Basajev 2. De duiven van Grozny door Anlor & Aurelien Ducoudray

 

Recensie Moeder Rusland integraal /
1. De amazones van Basajev
2. De duiven van Grozny
door Anlor & Aurelien Ducoudray

 

In Moeder Rusland vertelt scenarist Aurelien Ducoudray (Bob Morane Nieuwe avonturen) het verhaal van een moeder die haar zoon gaat opzoeken. Volodia is in Tsjetsjenië op een militaire missie. Zij bleef achter in Moskou en probeert met de verkoop van DVD's een armzalig bestaan bij elkaar te sprokkelen voor haarzelf en Volodia's hondje Milyi. Een slim beestje; Volodia leerde hem allerhande kunstjes die goed van pas komen bij de verkoop van DVD's.
De hond bewijst ook zijn nut als zijn bazin na het lezen van haar zoon's naam op een lijst met krijgsgevangenen besluit hem zélf te gaan halen. Volgens het krantenbericht zal generaal Basajev namelijk elke gevangene die door zijn eigen moeder opgehaald wordt vrijlaten.


Het klinkt ongeloofwaardig, maar voor Volodia's moeder is het voldoende. Ze pakt haar boeltje en trekt het oorlogsgebied in.
Ze blijkt alles behalve een weerloos oud vrouwtje en ze slaat zich manmoedig door alle ontberingen heen: gauwdieven, grenscontroles, tankmanoeuvres, vijandige Tsjetsjenen, bomaanslagen en zelfs een fosforbombardement.
Als ze uiteindelijk haar doelt bereikt is haar ontluistering groot: Het zit allemaal anders in elkaar met haar Volodia dan ze dacht.
...Maar dat wil niet zeggen dat haar avontuurlijke reis haar niets opgeleverd heeft!


Moeder Rusland is een afgerond verhaal in twee delen, dat ook als één enkele harde kaft verscheen (een beperkte oplage).
Het tekenwerk van Anlor (De onschuldige schuldigen) is wat ruw, maar volstaat om het verhaal te dragen.

(HH)

Interesse? Koop het album hier!