Recensie De 7 wonderen 3 De vuurtoren van Alexandrie 254 voor Christus door Thomasso Bennato & Luca Blengino

Recensie De 7 wonderen 3 De vuurtoren van Alexandrie 254 voor Christus door Thomasso Bennato & Luca Blengino

 

Recensie De 7 wonderen 3
De vuurtoren van Alexandrie (254 voor Christus)
door Thomasso Bennato & Luca Blengino

 

Luca Blengino streept met dit derde album van De 7 wonderen de vuurtoren van Alexandrië van zijn lijstje. Alexandrië, dat behalve om de vuurtoren Pharos in de oudheid ook bekend stond om haar bibliotheek! Blengino weet dat ook en hij geeft de bekendste boekenverzameling ooit een plekje in zijn verhaal en verbindt – letterlijk – de toren en de bibliotheek met elkaar.
Er duikt namelijk een verrassend document op als Andronichos de vuurtorenwachter brandend van zijn eigen toren stort en te pletter valt. Een wískundig document. Dát komt uit die beroemde bibliotheek, denk je als lezer meteen, maar dat kán niet, want die bevatte enkel filosofische geschriften en literatuur.
Voor cijfertjes was in de bibliotheek geen plaats volgens bibliothecaris Demosthenes. Kiostrates – die met het onderzoek belast is – laat zich echter niet met een kluitje in het riet sturen en vogelt met behulp van wiskundig genie Mathyatu uit wie er achter de moord op Andriochos zitten. En waarom.


Naast beroemde bouwwerken komen er ook beroemde historische personages in De 7 wonderen aan bod. Wat te denken van Archimedes van Syracuse? Wat heeft hij te maken met de vuurtoren op Pharos? Blengino haalt met Archimedes' komst in Alexandrië het omstreden verhaal van de zonnespiegels voor de dag. De spiegels waarmee Archimedes de zonnestralen concentreerde en de vijandelijke schepen in brand stak.
Een apocrief verhaal, want het is wetenschappers vandaag de dag nog steeds niet gelukt spiegels dusdanig te bewerken dat ze de gebeurtenis hebben kunnen reconstrueren.
Het maakt niet uit, Blengino (Casus, Zeven) maakt er een onderhoudend verhaal van dat elke lezer met meer dan een vluchtige belangstelling voor de oudheid zal boeien.
Het tekenwerk is in handen van Thomasso Bennato en die kwijt zich ijverig van zijn taak. Ziet er prima uit.
Al met al een helder en boeiend verhaal dat je niet al te serieus moet nemen, maar dat lekker wegleest.

(HH)

Interesse? Koop het album hier!