Recensie Wonderball 1. De jager 2. Het spook door Colin Wilson, Fred Duval & Jean-Pierre Pecau

Recensie Wonderball 1. De jager 2. Het spook door Colin Wilson, Fred Duval & Jean-Pierre Pecau

 

Recensie Wonderball
1. De jager
2. Het spook
door Colin Wilson, Fred Duval & Jean-Pierre Pecau

 

Uitgeverij Silvester heeft het roer omgegooid: Slappe kaften gaan ze uitgeven.
Prima!!! We roepen het al jaren: de stripwinkel wordt overspoeld met massa's harde kaften terwijl er in de verkoop top tien bijna uitsluitend softcovers terug te vinden zijn. Van een slappe kaft verkoop je vrijwel zonder uitzondering meer dan van een harde kaft, een besef dat maar met moeite doordringt tot de bestuurskamertjes van stripuitgevers.
Om de liefhebber van harde kaften toch tegemoet te blijven komen gaat Silvester haar strips wel in hardcover-uitgaves op de markt brengen, maar dan – in navolging van uitgeverijen Saga en Daedalus – zéér beperkt. Hoe beperkt bleek bij de eerste worp: De HC's van de eerste vijf albums zijn bij het schrijven van deze recensie allemaal uitverkocht bij de uitgever!

 

Eén van de eerste strips die Silvester onder dit nieuwe beleid uitgeeft is de serie Wonderball, een actiestrip á la XIII of Largo Winch.
Het tekenwerk is in handen van Blueberry-tekenaar Colin Wilson, ietwat hoekig, maar fraai. Het verhaal van Fred Duval (Carmen McCallum, Travis, Hauteville house) en Jean-Pierre Pecau (Nash, Machtsspel, Verborgen geschiedenis) handelt rond inspecteur Spadaccini, een politieman aan de Amerikaanse westkust in de jaren tachtig.
Een scherpschutter neemt 9 slachtoffers op de korrel en doodt ze allemaal binnen 9 seconden. Het lijkt menselijkerwijs onmogelijk, maar toch zijn er overtuigende bewijzen dat het hier slechts een enkele schutter betreft. Wonderball start een onderzoek dat hem terugvoert naar de moord op JFK. Zijn superieuren vinden dat hij spoken najaagt, maar Wonderball komt het geheimzinnige gezelschap Collegium Occulta op het spoor en het wordt de lezer langzamerhand duidelijk dat er veel meer aan de hand is dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Oók met Wonderball zèlf...
Het is maar goed dat Silvester twee delen tegelijk op de markt brengt van deze nieuwe politiestrip. Het verhaal heeft even tijd nodig en komt pas in het tweede deel echt op gang, nadat in het eerste deel veel tijd ingeruimd wordt voor de vreemde gewoonte van Wonderball waar hij zijn bijnaam aan te danken heeft. Alsof de auteurs ietwat geforceerd probeerden hun held uniek te maken en hem bestaansrecht te geven. Dat bestaansrecht zit 'm uiteindelijk niet in het kindersnoepgoed dat hij eet, maar in het doorwrochte verhaal dat hier verteld wordt.
Prima strip, ik ben benieuwd naar de volgende delen.

 

Silvester's nieuwe beleid vraagt wel wat van stripwinkelier (wij zijn an sich niet blij met twéé versies van één album) maar ook van de klant.
Het is opletten geblazen, want voor je 't weet grijp je mis.
Houdt onze nieuwsbrieven goed in de gaten, we vermelden daarin welke strips een 'beperkte oplage HC' hebben.
Wil je 't album niet missen, bestel dan meteen of stuur een mailtje. We zijn bereid een exemplaar voor je te reserveren.
Als 't eenmaal uitverkocht is kunnen we niets meer voor je doen en kun je er vergif op innemen dat de prijzen fors omhoog gaan...


(HH)

Interesse? Koop het album hier!