Recensie S.O.S. Lusitania 1. De kruiser der hoogmoedigen 2. 18 Minuten om te sterven 3. De nagedachtenis van de verdronkenen door Jack Manini, Patrice Ordas & Patrick Cothias

Recensie S.O.S. Lusitania 1. De kruiser der hoogmoedigen 2. 18 Minuten om te sterven 3. De nagedachtenis van de verdronkenen door Jack Manini, Patrice Ordas & Patrick Cothias

 

Recensie S.O.S. Lusitania
1. De kruiser der hoogmoedigen
2. 18 Minuten om te sterven
3. De nagedachtenis van de verdronkenen
door Jack Manini, Patrice Ordas & Patrick Cothias

 

De Lusitania werd in de Eerste Wereldoorlog getorpedeerd door de Duitsers.
Een oorlogsmisdaad: een passagiersschip vol burgers naar de kelder jagen? Natuurlijk, maar er gingen ook stemmen op die beweerden dat de vracht van de Lusitania helemaal niet zo onschuldig was en dat het schip oorlogslading vervoerde.
Dat gegeven is het uitgangspunt voor deze avonturenstrip met historische setting.
Patrice Ordas en Patrick Cothias schreven eerder gelijksoortige strips als Ambulance 13, De Rafale, Het oog van de Dobermanns en tekenaar Jack Manini specialiseert ook in strips met een historische setting (Hollywood, Liefde in Oorlogstijd, Necromancy).
Zijn tekenwerk is wat grof en hoekig, maar hij kan uitstekend uit de voeten met dit soort verhalen.

 

Het spionage-element voert in deze uit drie albums bestaande cyclus de boventoon. Dat de kruiser gaat zinken weet de lezer immers op voorhand en dus zoeken de schrijvers een ander element om het spannend te houden: wie had er belang bij en wie heeft het bewerkstelligd?
Als het schip halverwege het tweede deel ten onder is gegaan besluit een groepje overlevenden onder aanvoering van Alfred Vanderbilt dat uit te zoeken en genoegdoening te gaan halen.
Ordas & Cothias kruiden hun verhalen met werkelijk bestaande figuren om één en ander wat meer geloofwaardigheid mee te geven. Dat is prima, zelfs als ze daarmee soms de waarheid wat geweld aandoen. Het gaat hier tenslotte om een avonturenstrip, niet om een documentaire.
Niet voor leesluie lezers want het verhaal is redelijk complex, maar S.O.S. Lusitania is samen met Ambulance 13 creatief gezien het meest geslaagde project dat de twee stripschrijvers samen ondernamen.

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!