Recensie Vrije vlucht HC Eenzame harten door Cyril Pedrosa

Recensie Vrije vlucht HC Eenzame harten door Cyril Pedrosa

 

Recensie Vrije vlucht HC Eenzame harten
door Cyril Pedrosa

 

De nieuwe Pedrosa is eigenlijk een ouwe Pedrosa: Eenzame harten was er in Frankrijk al voor zijn bejubelde albums Portugal en De vier jaargetijden uitkwamen. Dondert niet.
Het thema van Eenzame harten komt overeen met de thema's uit Pedrosa's bejubelde albums Portugal en De vier jaargetijden. Dondert niet.
Geen stripmaker kan zo goed de eenzame mens in beeld en woord vatten als Pedrosa.
Dat doet hij ook hier, al heeft Eenzame harten niet de reikwijdte van Portugal en De vier jaargetijden. ...U voelt 'm al... Dondert niet!

 

Niet langer in staat de eenzaamheid en de troosteloosheid van zijn bestaan onder ogen te zien zet Paul een stap waartoe niemand uit zijn omgeving hem in staat achtte, zéker zijn moeder niet. Paul's moeder staat model voor álle overbezorgde moeders in de wereld en hoewel ze eigenlijk niet verkeerds doet, doet ze tegelijk álles verkeerd en voelt zelfs de lezer het bloed onder zijn nagels vandaan trekken.
Knap werk als je dat gevoel over weet te brengen met niets dan wat lijntjes en woorden op papier. Pedrosa kán het en dat is de kracht van deze eigenlijk wat voortkabbelende strip.
Dat laatste lijkt een negatieve duiding, maar is dat allerminst. De alledaagsheid van Paul is juist datgene waar het in deze strip om draait.
Zélfs wanneer hij het avontuur aangaat gaat het nog grotendeels aan hem voorbij. Te snel, te wild, te eng.


Maar goed dat Pedrosa met Portugal en De vier jaargetijden zoveel succes boekte, daardoor hoeft dit pareltje niet langer aan de neus van de stripliefhebber die het Frans niet machtig is voorbij te gaan.


(HH)

Interesse? Koop het album hier!