Recensie Toch een geluk door Barbara Stok

 Recensie Toch een geluk door Barbara Stok

 

Recensie Toch een geluk door Barbara Stok

 

Barbara Stok brak in de stripwinkels door met openhartige stripjes over haar eigen leven. Daarin stonden niet de grote gebeurtenissen centraal, maar juist kleine – haast onbenullig lijkende – voorvallen, ontmoetingen en belevenissen. Het was niet wat Stok meemaakte, maar hoe ze het vertélde dat haar strips speciaal maakte.
Een paar jaar terug nam ze een opdracht aan een strip te maken over Vincent van Gogh.
Het boek werd een bestseller, ook in het buitenland en betekende voor haar de échte doorbraak. Ineens moest Barbara zich druk gaan maken over zaken waar ze zich tot dan toe nooit mee bezig gehouden had. Voor televisie optredens moest ze gaan nadenken over haar garderobe, ze moest reizen plannen, interviews en lezingen geven en bovenal NIET ZIEK WORDEN! Het momentum kon zo voorbij zijn...
En toen de drukte wegebde was er dat zwarte gat dat drie jaar volledige toewijding aan Vincent achter liet. Wat nu? Hoe Vincent op te volgen?
Stok besloot – getuige haar eerste volledige werk na Vincent – gewoon weer over te gaan tot de orde van de dag.
Met Toch een geluk keert ze terug naar haar oude vorm, die van de autobiografische strip. Het boek gaat voor een groot deel over het ontstaan van Vincent – hetgeen een aardig inkijkje geeft in hoe zo'n doorbraak in z'n werk gaat – maar het gaat ook gewoon over Barbara's leven van alledag.


Barbara lijkt geen moeite te hebben weer met beide voetjes weer op de grond terecht te komen. Juist dat gebrek aan kapsones maakt haar strips zo leuk. Zoals ze het zelf verwoord: Iedereen wil tegenwoordig iets uitzonderlijks doen met zijn of haar leven, maar je bent pas uitzonderlijk als je tevreden bent met elke dag hetzelfde. Niet Mount Everest beklimmen of Antarctica dwars oversteken: Barbara's hoogste ambitie is het IJsselmeer over zeilen!
En goede strips blijven maken, natuurlijk.
Wat dat betreft hoeft ze zich geen zorgen te maken.
Toch een geluk is niet de gedurfde opvolger van Vincent, maar gewoon een sympathiek, openhartig en goed stripboek van een auteur die geen beroemde namen en grootste gebaren nodig heeft om indruk te maken.

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!