Recensie Bloedkoninginnen 4.1 HC Tseu Hi de drakenvrouw deel 1 van 2 door Fabio Mantovani & Philippe Nihoul

Recensie Bloedkoninginnen 4.1 HC Tseu Hi de drakenvrouw deel 1 van 2 door Fabio Mantovani & Philippe Nihoul

 

 

Recensie Bloedkoninginnen 4.1 HC
Tseu Hi de drakenvrouw deel 1 (van 2)
door Fabio Mantovani & Philippe Nihoul

 

Om de één of andere reden verbaasde de nieuwe loot aan de Bloedkoninginnen-serie me.
Tseu Hi speelt zich niet af aan de Europese hoven, maar aan een Chinees hof. En waarom ook niet? Nergens werd beweerd dat bloedkoninginnen een strikt Westerse aangelegenheid zijn...

Tseu Hi de drakenvrouw vertelt het verhaal van een dwars tienermeisje en een ambitieuze bedelknaap. Xhingzen wordt door haar wanhopige vader – die zich geen raad meer weet met de nukken van zijn dochter – aangeboden als concubine van de keizer.
Bedelaar Li Lieng Ying maakt na een ontmoeting met een eunuch van het hof de keuze tussen een intact klokkenspel en een volle maag; laat zich ontmannen en neemt dienst als eunuch aan het hof. Daar ontmoet hij Xhingzen. Zij past uitstekend in zijn ambitieuze plannen om Groot-eunuch te worden. Nu moet hij haar alleen nog de slaapkamer van de keizer binnen zien te krijgen. Ook Xhingzen is daarbij gebaat: een concubine die op haar vijfentwintigste verjaardag nog nooit door de keizer ´beroerd´ is kan haar luxe leventje vaarwel zeggen en wordt het paleis uitgejaagd.
Als de keizer aangeeft een keer een gokje te willen wagen en zijn nachtelijke gezelschap door het lot laat aanwijzen manipuleert Li Lieng Ying het lot. Het is aan Xhingzen indruk te maken op de keizer. Die is zo gedegenereerd door de opium dat hij een gemakkelijke prooi blijkt voor de ondernemende concubine en de doortrapte eunuch...

Prima eerste album, door het Oosterse sfeertje anders van toon, maar zeker niet minder dan de eerdere drie reeksen. Fabio Mantovani´s tekenwerk kan zich nog net niet meten met dat van de tekenaars van de overige reeksen, maar dit album is zijn debuut in de Nederlandse stripwinkel, dus wie weet waartoe hij nog in staat zal blijken te zijn.
Tseu Hi is ook het Nederlandstalige debuut van schrijver Philippe Nihoul. Je zou het niet zeggen; hij zet een overtuigend en boeiend verhaal neer waarin hij de lotgevallen van deze keizerin-regentes van de Qing-dynastie Cixi een beetje manipuleert en aanpast om het verhaal sappiger te maken.

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!