Recensie Sykes HC door Dimitri Armand & Pierre Dubois collectie Getekend

 Recensie Sykes HC door Dimitri Armand & Pierre Dubois collectie Getekend

 

Recensie Sykes HC
door Dimitri Armand & Pierre Dubois
collectie Getekend

 

Westerns doen het in de stripwinkel goed de laatste tijd. Dat deden ze trouwens altijd al, maar er verschenen er jarenlang zo verrekte weinig. Daar lijkt verandering in gekomen te zijn.
De western is helemaal terug en Sykes is de nieuwste aanwinst op de schappen.
Het gevaar van een populair en veel gebezigd genre is dat de auteurs in herhaling gaan vallen.
Dat het aantal verhaallijnen binnen het wildwest-genre zeker beperkt is hoeft geen bezwaar te zijn; de sfeer speelt in een western vaak een minstens even grote rol. Ook voor Sykes geldt dat we dit allemaal wel eens vaker hebben gezien: een wat geheimzinnige man die handelt in wraak en 's nachts geplaagd wordt door nachtmerries. Sykes staat aan de kant van de goeden, maar wie geweld gebruikt...

Het tekenwerk van Dimitri Armand die onlangs in Nederland debuteerde met de Nieuwe avonturen van Bob Morane doet sympathiek aan.
Een toptekenaar is hij nog niet, maar zijn tekenwerk draagt het verhaal prima en stoort nergens. Bij vlagen laat hij zien waartoe hij in de toekomst in staat zal zijn.
Een grotere verrassing is de scenarist Pierre Dubois, wiens achternaam helemaal in overeenstemming is met het soort verhalen dat hij doorgaans schrijft: bosverhalen. De man van Laiyna, Het kleine volkje en De legende van het wisselkind handelt voornamelijk in sprookjes-achtige verhalen over elfen, kabouters en wat dies meer zij. Géén keiharde westerns, toch?
Wél dus. En niet slecht ook.
Dubois laat ook in deze strip zijn grote hart natuurlijk wel spreken, maar hij maakt toch geen watje van Sykes. Het gaat er in deze 80 pagina's tellende strip wel degelijk hard aan toe! De bende van de priester is meedogenloos en Sykes toont zelf ook weinig medelijden met zijn slachtoffers als hij de weesjongen Jim helpt diens moeder te wreken.
Zoals ik al zei, niet heel veel nieuws onder de zon, maar deze eerste western van 'Piet van het Bos' smaakt zeker naar meer...

(HH)

Interesse? Koop het album hier!