Recensie Complot 1 De ondergang van de Tempeliers door Brice Cossu, Gihef & Alcante

Recensie Complot 1 De ondergang van de Tempeliers door Brice Cossu, Gihef & Alcante

 

Recensie Complot 1 De ondergang van de Tempeliers
door Brice Cossu, Gihef & Alcante

 

Hé daar heb je ze weer... de Tempeliers. Samen met de Katharen zijn ze een zeer geliefde historische groep voor de heren stripschrijvers. Lekker, al die mystiek die er omheen hangt.
Daar kun je als verzinner van stripverhalen eens stevig de tanden inzetten.
Want het is bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk hoe de Tempeliers aan hun rijkdom kwamen en menig schatzoeker is tot op de dag van vandaag aan de hand van hun mystieke schrijfselen op zoek naar de verloren goudschat van de orde.
Alcante (Didier Swysen) heeft een theorie en die vormt de basis voor dit eerste deel van de serie Complot die naar alle waarschijnlijkheid net als bijvoorbeeld de serie 7 zal gaan bestaan uit op zichzelf staande stripverhalen.
Aanvankelijk stapt Alcante (Ars Magna, Rani, Re-mind) met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis, na zeven pagina's slaat hij twee jaar over, twee pagina's verder opnieuw twee, om drie pagina's later ruim een halve eeuw verderop aan te landen, waar het verhaal eigenlijk pas echt een aanvang neemt.
Vanaf dat moment gaat het rustiger aan, al zijn het dan de afstanden weer enorm. Hij sleept u van Frankrijk naar het Beloofde Land en dan de oceaan over... naar Zuid Amerika!
En dat alles een kleine tweehonderd jaar voordat Columbus zich een halve wereldbol vergiste en dacht in Cathai aangeland te zijn...


Het tekenwerk van Brice Cossu (Verloren paradijs, De Orde van de drakenridders) is fraai en dynamisch. De liefhebber van historische strips zal zich er niet aan bekocht voelen, temeer daar we zelden zoveel geschiedkundige periodes en oude beschavingen in één album verenigd zagen. De Vikingen draven bijvoorbeeld ook op voor een gastrolletje. Ze mogen de Tempeliers even de weg wijzen.
Niet al te serieus nemen, dit album, maar het leest lekker weg en al is de clou in de vertaling een beetje verloren gegaan (of wat al te ver gezocht, dat kan ik met mijn beperkte aanleg voor de Franse taal niet goed beoordelen) De ondergang van de Tempeliers is gewoon een vlot leesbare, vermakelijk strip geworden.


(HH)

Interesse? Koop het album hier!