Recensie Geheime driehoek Hertz 5 HC De derde dood van de keizer door Eric Adam, Denis Falque, Christian Gine & Didier Convard

Recensie Geheime driehoek Hertz 5 HC De derde dood van de keizer door Eric Adam, Denis Falque, Christian Gine & Didier Convard

 

Recensie De geheime driehoek Hertz 5 HC
De derde dood van de keizer
door Eric Adam, Denis Falque, Christian Gine & Didier Convard

 

Een intrigerende kaft siert het omslag van Geheime Driehoek Hertz deel 5: De derde dood van de keizer. Niet alleen is de voorplaat getekend door Andre Juilard – hij heeft de meest sierlijke penvoering van alle huidige striptekenaars en zijn aquarelinkleuring maakt zelfs de grootste somberman blij – maar ook herkennen we Napoleon en steekt er boven het ongetwijfeld Egyptische woestijnzand een beeld van Osiris uit.
Geen liefhebber van historische strips kan zo'n voorkant weerstaan en wij waren dan ook binnen drie dagen door alle bestelde exemplaren heen!
Maar het binnenwerk – dat weten Geheime Driehoek-verzamelaars – is helaas niet van dezelfde hand en hoewel Denis Falque en Eric Adam hun best doen, aan het tekenwerk van Juillard kunnen ze niet tippen. Wie wel?
In het vierde deel van Hertz konden we al lezen dat één van Hertz' voorvaderen, André Hertz de persoonlijke spion van Napoleon, zijn keizer bijstond in diens laatste levensuren.
Tenminste... dat wilde Napoleon en de geslepen Hertz hun bewakers doen geloven. In werkelijkheid ontsnapten Hertz en Bonaparte van Sint Helena en bracht André Napoleon terug naar Egypte, waar hij na zijn krijgskundig gezien mislukte campagne in 1799 altijd een zwak voor had gehouden...

Deel vijf vangt aan bij de Rots van Gibraltar, in Engelse handen, waar André Hertz Napoleon ongezien voorbij moet zien te smokkelen.
Hoewel het allemaal verrassend goed begon in het vierde deel De schaduw van de adelaar, neemt scenarist Didier Convard hier toch al te grote stappen. Kéér op kéér weet de spion van de keizer eigenhandig en in z'n eentje de vijand om de tuin te leiden, slechts geholpen door de tja... geest van Napoleon's vermoordde dienaar Ali.
Eenmaal in Egypte ontpopt de gevreesde dictator Napoleon zich tot een vriendelijke oude man die zich gewillig door zijn lot laat leiden en verzandt het album niet alleen in bergen woestijnzand, maar ook in esoterisch geneuzel.
Het enige dat de strip redt van een totale ondergang is het spanningsveld tussen André en zijn broer Louis, die niet geheel vrijwillig tegenover elkaar zijn komen te staan in het conflict tussen Frankrijk en Engeland.


Jammer, de serie Hertz was juist zo goed op weg om wat serieuzer te worden dan de serie waarvan ze afsplitste, maar anderzijds is het misschien teveel gevraagd om te verwachten dat de Vrijmetselarij een beetje buiten een serie gehouden wordt die de naam draagt van een overtuigd Vrijmetselaar als Martin Hertz.
Maar niet getreurd. Napoleon's aandeel in de reeks lijkt voorbij en voor hetzelfde geld komt Convard voor deel 6 weer met een heel ander soort verhaal op de proppen...

(HH)

Interesse? Koop het album hier!