Recensie De Rafale 1. De rode rails & 2. De tocht naar Song-Lap door Winoc, Patrick Cothias & Patrice Ordas

Recensie De Rafale 1. De rode rails & 2. De tocht naar Song-Lap door Winoc, Patrick Cothias & Patrice Ordas

 

Recensie De Rafale
1. De rode rails &
2. De tocht naar Song-Lap
door Winoc, Patrick Cothias & Patrice Ordas

 

Uitgeverij Saga grossiert doorgaans in pulp-achtige strips. Niet de meest hoogstaande kunstwerken die er op de markt zijn, maar in veel gevallen eigenlijk best leuk leesvoer.
Ambulance 13 bijvoorbeeld, vonden wij van De Strip-Aap – zeker door de historische setting – goed genoeg voor onze top 20 van 2013. Sympathieke tekeningen van Alain Mournier en een goed en helder verteld verhaal van Patrick Cothias en Patrice Ordas.
Hetzelfde scenaristenduo heeft al meer historische strips doen verschijnen bij Saga (Het oog van de Dobermanns, S.O.S. Lusitania)  en ze lijken nog lang niet uitverteld te zijn.
Van De Rafale verscheen deze week alweer het tweede deel.
Het tekenwerk is deze keer in handen van de in Nederland met deze strip debuterende Winoc. Zijn heldere, wat losse stijl van tekenen hangt ergens tussen Philippe Francq (Largo Winch) en Mezzomo (Luka, Ethan Ringler, Mexicana) in en is gedetailleerd genoeg om te blijven boeien.


Het verhaal is interessant: Het vreemdelingenlegioen heeft de opdracht een treinverbinding te beschermen tegen aanvallen van de Viet Cong. Daartoe bepantseren ze een trein (de Rafale), maar daarmee is de veiligheid van het spoor nog niet verzekerd.
Cothias en Ordas hebben dankzij de diverse pluimage in het Vreemdelingenlegioen meer dan voldoende ingrediënten om hun verhaal mee te kruiden: Er is nogal wat animositeit tussen de manschappen van allerlei nationaliteiten, waaronder ook inwoners van landen die nog niet zo lang geleden tegenover elkaar stonden in de grote wereldbrand.
En dan is er nog My Linh, de knappe jonge communiste die opdracht heeft de Rafale te saboteren.
Helaas vertellen de heren schrijvers hun verhaal niet erg soepel. Je moet de aandacht er dusdanig goed bijhouden dat 't het leesgenot in de weg staat.
Een zeker pulpgehalte in je strips is niet erg, maar leesbaarheid is dan wel een eerste vereiste.

(HH)

Interesse? Koop het album hier!