Recensie Shi Xiu Koningin der piraten 1 Oog in oog & 2 Allianties door Wu Qing Song & Nicolas Meylander

Recensie Shi Xiu Koningin der piraten 1 Oog in oog & 2 Allianties door Wu Qing Song & Nicolas Meylander

 

Recensie Shi Xiu Koningin der piraten
1 Oog in oog &
2 Allianties
door Wu Qing Song & Nicolas Meylander

 

Shi Xiu speelt zich af in het China van begin 19e eeuw waar de keizer ver weg is, mandarijnen naar eigen goeddunken handelen, corruptie wijdverbreid is en de veiligheid in de openbare ruimte absoluut niet gewaarborgd is.
Shi Xiu is een prostituee van betere komaf. Ze is geletterd, muzikaal en bedreven in diverse vechtsporten. Ze staat op het punt te trouwen met een rijke zakenman als de stad wordt aangevallen door de piraten van kapitein Zheng Yi, een naam die overal schrik en ontzag oproept.
Natuurlijk dringen de piraten ook het huis van Shi Xiu binnen om eens even lekker te keer te gaan.
Met haar onverschrokkenheid en vechttalent weet Shi haar vrouwelijke collega's te behoeden voor verkrachting en erger. Net op het moment dat ze dreigt te worden vermoord door een van de diep vernederde piraten verschijnt kapitein Zheng Yi ten tonele. Hij beveelt zijn mannen de meisjes met rust te laten en neemt haar mee naar zijn hut.
Shi Xiu intrigeert hem en hij wil meer van haar weten. Hij zet haar een koninklijk maal voor en raakt steeds meer overtuigd van haar fysieke en geestelijke kwaliteiten. Zeker nadat ze de nacht samen hebben doorgebracht en zij geen moordpoging heeft ondernomen, ofschoon ze daar alle kans toe had. Hij vertrouwt haar dan.
Shi Xiu weet hem er van te overtuigen dat hij de buit kan verveelvoudigen als hij haar raadgevingen opvolgt. Zheng Yi mag dan van boerenkomaf zijn, dom is hij niet. De voorstellen van Shi Xiu zijn onorthodox maar klinken plausibel: zet informatiepunten op aan land zodat je weet wanneer de pakhuizen vol liggen en je moet toeslaan. Vraag beschermingsgeld aan de steden in ruil voor verschoning van plundering; organiseer de vloot strakker zodat je je slagkracht aanzienlijk vergroot.
Zheng Yi weet zijn mede bevelhebbers warm te maken voor de ideeën van Shi die inmiddels zijn partner en collega kapitein is. Om haar gezag als kapitein onder de mannen te vestigen moet ze eerst blijk geven dat ze deze kerels aan kan. In een flitsend gevecht verslaat de beste vechtersbazen onder gejuich van de bemanning. Al gauw leveren de raadgevingen van Shi flinke buit op.


Ik pakte dit boek op met een gezonde dosis argwaan. Zou dit wel wat kunnen zijn zo'n chinees piratenverhaal ? Ik ben beginnen te lezen en raakte allengs geboeid. Het viel me 100% mee. De boeken zijn goed getekend en het scenario zit goed in elkaar. Deze schrijver kan vertellen; hij voert een aantal personages ten tonele die je al lezend leert kenen zonder dat je voortdurend moet terugbladeren om te kijken wie wie ook al weer was. Het is een vlot geschreven intelligent verhaal waarbij je niet snel in de war raakt van al die vreemde Chinese namen. Gewoon een lekker goed stripboek dus.

(FTH)

Interesse? Koop het album hier!