Recensie Drie vruchten HC door Benoit Zidrou & Oriol

Recensie Drie vruchten HC door Benoit Zidrou & Oriol

 

Recensie Drie vruchten HC
door Benoit Zidrou & Oriol

 

Wie vaker onze recensies op www.stripaap.nl leest weet dat we maar niet uitgejubeld raken over de kwaliteiten van scenarist Benoit Zidrou. De man weet ons keer op keer te verrassen, steeds met heel verschillende strips, maar bijna zonder uitzondering meesterwerkjes.
Zijn jongste strip is een sprookje: Drie vruchten. Geen bewerking van een bekend sprookje ansich, maar een poging van Zidrou om een nieuw sprookje te schrijven dat alle elementen die een goed sprookje in zich hoort te verenigen bevat.
Na de wat tegenvallende sprookjesbewerkingen die de afgelopen jaren in de stripwinkels verschenen was ik wat sceptisch.
Maar ja... dit is Zidrou.
En inderdaad. Drie vruchten is vintage Zidrou. Weer heel anders dan al zijn voorgaande scenario's, maar wederom een schot in de roos.

 


Zidrou werkt hier opnieuw samen met Oriol – met wie hij eerder het uitstekende Het vel van de beer maakte. Waren we al enthousiast over het tekenwerk van dat album, met Drie vruchten heeft Oriol ook nog eens een flinke stap voorwaarts gezet.
Zijn schilderingen zijn niet preciezer geworden, eerder vlekkeriger, maar wat een prachtige sfeer weet de man met dat vreemde kleurgebruik en die onheilspellende vage close-ups neer te zetten. De ogen van de oude, stervende koning bijvoorbeeld worden enkel als vlekken weergegeven, wat de broosheid en de wanhoop van het karakter alleen maar versterkt.
De koning is namelijk als de dood... om dood te gaan. Hij stelt zijn wetenschappers de vraag: 'Wat moet ik doen om niet dood te gaan?' Geen van drieën weet daar een antwoord op, waarop de koning de wetenschappers laat doden. Kunnen ze het de dood zèlf even gaan vragen.
Maar dat brengt de koning niet dichter bij een oplossing...
Dan duikt er een vreemdeling op, die hem het antwoord wel wil geven. Tegen een hoge prijs, maar de koning is tot alles bereid om de dood te ontlopen en stemt toe. Dan blijkt de prijs die de koning moet betalen nòg hoger uit te vallen: Hij zal om de dood te verschalken het vlees van zijn dapperste zoon moeten ópeten!

 


De gruwelijkheden die je in sprookjes tegenkomt registreren we vaak niet echt omdat we de verhalen al zo vaak gehoord hebben.
Geen kind kijkt er van op dat de wolf grootmoeder opgegeten heeft, terwijl dat toch eigenlijk een vrij opmerkelijke en gruwelijke gebeurtenis is.
Door een nieuws sprookje te schrijven komt hetgeen Zidrou vertelt harder binnen dan wanneer hij zijn favoriete sprookje Roodkapje zou hebben bewerkt tot een stripverhaal. Drie vruchten is duidelijk op Roodkapje geïnspireerd, maar Zidrou voegt er ook elementen aan toe en houdt zich niet in wat betreft de symboliek. Ook zijn sprookje is een analogie voor alles waar een mens in zijn leven voor kan vrezen of op kan hopen.
Het album maakt duidelijk dat Zidrou niet enkel sprookjes snàpt, maar ook in staat is er zelf één te schrijven.
Al vier maal werd een album van Zidrou bij ons strip van de maand en het is dat we de strip van de maand maart al klaar hadden, anders zou dat deze maand wéér gebeurd zijn met Drie vruchten.
We proberen onze artikelen en recensies afwisselend en gevarieerd te houden, maar om een talent als Zidrou kunnen we eenvoudigweg niet heen.
En dus blijven we maar jubelen!

(HH)

Interesse? Koop het album hier!