Recensie Mijn vriend Dahmer HC/SC door Derf Backderf over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer

Recensie Mijn vriend Dahmer HC/SC door Derf Backderf over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer

 

Recensie Mijn vriend Dahmer HC/SC
door Derf Backderf (over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer)

 

Je staat er niet zo bij stil als er een zware crimineel in de media voorbij komt, maar zo iemand is ook jong geweest; heeft een sociaal leven geleid, vriendjes of vriendinnetjes gehad en... klasgenoten. Je zult maar een seriemoordenaar op TV ingerekend zien worden en denken: 'Hé... da's Derk, daar heb ik nog bij in de klas gezeten!'
Het overkwam John 'Derf' Backderf in 1991.
Zeventien jonge mannen had John's oude klasgenoot Jeffrey Dahmer omgebracht toen hij tegen de lamp liep en Derf geconfronteerd werd met hun gezamenlijke verleden.


Het lijkt een godsgeschenk voor een beginnend stripauteur, zo'n onderwerp, maar ik kan me voorstellen dat het ook beangstigend is: Het belangrijkste verhaal dat je ooit te vertellen zult hebben; het verhaal dat hoe dan ook meer impact op de samenleving zal hebben dan alles wat je je verdere leven nog bij elkaar verzinnen zult, dat moet je verdorie niet verprutsen!
Het project hield Derfback enige jaren bezig, maar hij slaagde er niet in er fatsoenlijke financiering voor te vinden. In 2002 gaf hij het dan maar zelf uit, kleinschaliger dan hij had gehoopt, 24 pagina's was veel te weinig voor wat er over Dahmer te vertellen viel, maar geld voor meer was er niet.
Gelukkig kreeg Derf – dankzij de buzz die zijn comic creëerde – in 2012 de kans het verhaal te vertellen zoals hij het zelf graag wou. Hij bouwde het uit tot een graphic novel van ruim 200 pagina's en schetst daarin een verbazingwekkend portret van een seriemoordenaar in de dop.

Hoewel je met een dergelijk verhaal natuurlijk niet ontkomt aan enige sensatiezucht is Derf's verhaal geen riooljournalistiek geworden. Hij lijkt oprecht begaan met de vreemde jongen die enige jaren lang zijn klasgenoot was en met wie hij – hoewel ze nooit erg dik bevriend waren – jarenlang optrok. Bovendien vraagt hij zich af: hadden we het moeten zien? Hadden we er wat aan kunnen veranderen? Het antwoord daarop is moeilijk te geven, maar vermoedelijk niet. Gedurende Backderf's verhaal zie – en voel – je hoe Dahmer langzaamaan ontspoort en hoe zijn duistere kant steeds meer terrein wint.

 

Zelf noemt Backderf Mijn vriend Dahmer qua tekenwerk zijn beste strip ooit. Verwacht geen virtuoos tekenwerk: Backderf is een underground tekenaar. Zijn werk houdt het midden tussen dat van de ongekroonde koning van de Amerikaanse underground Robert Crumb en Mad's gekste artiest Don Martin. Dat wil niet zegen dat zijn tekenstijl niet werkt, sterker nog: bij verhalen van dit kaliber vind ik een wat alternatieve manier van tekenen vaak een pré.
Onthutsend boek, Backderf is er na twintig jaar hard werken in geslaagd het grootse verhaal dat hem in de schoot viel recht te doen.

(HH)

Interesse? Koop het album hier!