Recensie Undertaker 1. De goudvreter door Ralph Meyer & Xavier Dorison

Recensie Undertaker 1. De goudvreter door Ralph Meyer & Xavier Dorison

Recensie Undertaker 1. De goudvreter
door Ralph Meyer & Xavier Dorison

 

Striptekenaar Ralph Meyer kennen we van XIII Mystery De mangoest en het eveneens uitstekende Asgard, een vikingstrip in twee delen die net als zijn XIII oneshot geschreven werd door Xavier Dorison. Naar verluid is Asgard een verhaal dat afgekeurd werd voor de Werelden van Thorgal spin-off reeks. Mijns inziens had het daarin niet misstaan.
Nu het als zelfstandige (mini)reeks uitgebracht is lijkt dat een detail, maar als onderdeel van de Thorgal-saga had het natuurlijk veel meer exposure gekregen.
Dat gaat nu voor Dorison & Meyer gebeuren met hun jongste geesteskind Undertaker.
Tenminste, als het aan uitgeverij Dargaud ligt, die maken namelijk behoorlijk wat reclame voor het album. Nou ja, behoorlijk wat reclame... in vergelijking met de reclame die ze voor hun ándere strips maken, die is namelijk bijna nihil.
En aangezien er over strips buiten het eigen wereldje nauwelijks gerept wordt, zou het dus zomaar kunnen dat Undertaker u volledig ontgaan is.
Deze recensie is bedoeld om u er dan alsnog op te wijzen dat Undertaker een dijk van een strip is!


Ralph Meyer hanteert een lekker soepele, maar heldere tekenstijl. Iets ronder dan – om het maar eens met een andere topwestern te vergelijken – Blueberry, maar zeker niet minder doeltreffend.
Het verhaal van Dorison leest vlot, heeft ballen en voldoende inhoud om reikhalzend naar de volgende delen uit te kijken
Want wíe is die mysterieuze begrafenisondermer? Geen bleek mietje – zoals de meeste doodgravers in Wild West-strips worden afgespiegeld. De Undertaker staat zijn mannetje.
Hij krijgt een lastige klus in z'n laarzen geschoven: De steenrijke Meneer Cusco wil begraven worden in de allereerste goudmijn die hij ooit ontgon. Lijkt een eenvoudig klusje, tot bekend wordt dat die gierigaard vlak voor zijn dood al zijn goudklompjes opgevreten heeft en van zins is zijn kapitaal mee te nemen zijn graf in.
Je begrijpt dat de gouddelvers in de rij staan om eens op een ándere manier goud te gaan zoeken dan met behulp van pannetjes en zeefjes...

Dorison en Meyer vormen een sterrenteam.
Ze staan te trappelen van ongeduld om tot de top van de stripwereld door te dringen.
Met Undertaker bewijzen ze opnieuw dat zij er klaar voor zijn.
En u?

(HH)

Interesse? Koop het album hier!