Recensie Robbedoes 54 Een piccolo in Sniper Alley door Fabien Vehlmann & Yoann

 Recensie Robbedoes 54 Een piccolo in Sniper Alley door Fabien Vehlmann & Yoann

 

Recensie Robbedoes 54 Een piccolo in Sniper Alley
door Fabien Vehlmann & Yoann

 

Stripschrijver Fabien Vehlmann en striptekenaar Yoann doen hun uiterste best de meer dan 70 jaar oude stripheld Robbedoes hip en jeugdig voor de dag te laten komen.
Daarbij wordt de actualiteit niet geschuwd. In het vorige album Vip, Viper, vipst wordt het weekblad Robbedoes gered door een multinational op voorwaarde dat Robbedoes zelf eigendom wordt van geldschieter VIPER. Het gebeuren rond het grote geld dat ons dagelijkse nieuws zo'n beetje beheerst lekt daarmee de strip in.
In het jongste album Een piccolo in Sniper Alley druppelen ándere grote hedendaags nieuwsitems de stripwereld binnen:
Een afgezette dictator, een burgeroorlog, historische musea die geplunderd worden en een Europeaans vredesmacht die de stabiliteit in de regio moet proberen te herstellen.

 
Lovenswaardig, deze pogingen om Robbedoes te laten aansluiten bij de eenentwintigste eeuw en qua tekeningen lukt het Yoann zeker om de Robbedoes strip meer dan voldoende vaart en souplesse mee te geven, maar in dit vierenvijftigste album pakt de combi tussen al te realistisch geweld en een avontuurlijke jacht-op-de-schat niet altijd even geslaagd uit.
Wie grappen gaat maken over een oorlogszone begeeft zich op glad ijs...
Bovendien heeft het album door deze combi twéé speerpunten: de oorlogssituatie in Aswana en de speurtocht in een onderaardse labyrint naar de schat van Alexandrië, waarmee de bibliotheek van Alexandrië weer opgebouwd zou kunnen worden in het geval van een calamiteit. 48 Pagina's is eigenlijk te weinig voor zo'n breed opgezet verhaal, waarin bovendien ruimte gemaakt moet worden voor grappen en luchtig vermaak en waarin Robbedoes en Kwabbernoot ook nog eens overgehaald moeten worden om zich in dit avontuur ter storten. Daardoor snijden de auteurs hier en daar al te cru de bochtjes af.
Geen slecht album, maar er had meer in gezeten: een 7 voor de tekeningen, een 10 voor idee, een 6 voor de uitvoering van het scenario...

(HH)

Interesse? Koop het album hier!