Recensie Angel Wings 01 - Burma Banshees door Romain Hugault & Yann

Recensie Angel Wings 01 - Burma Banshees door Romain Hugault & Yann

Recensie Angel Wings 01 - Burma Banshees
door Romain Hugault & Yann

 

Na het succes van Nachtuil en Edelweiss zijn schrijver Yann en tekenaar Romain Hugault terug met een nieuwe strip: Angel Wings. Opnieuw gaat het over vliegtuigen en wordt de hoofdrol gespeeld door – het zal u niet verbazen – een vrouwelijke piloot.
Ik ben geen kenner, maar naar mijn idee waren er in het verleden maar bijzonder weinig vrouwen die een vliegtuig toegewezen kregen om hun kunsten mee te gaan vertonen...
Angela McCloud wordt dan ook met verbazing en wantrouwen bekeken als ze zich in 1944 meldt op de vliegbasis Malir in Karachi. Ze is een WASP, dat staat deze keer niet staat voor White Anglo-Saxon Protestant, maar voor Women Airforce Service Pilots.


De reden dat Yann en Hugault voor deze obscure groep vrouwelijke piloten kozen is niet omwille van het verhaal, maar omdat de mix van vrouwelijk schoon en het technische van de vliegtuigen commercieel goed werkte in het verleden.
Hoewel Angela erg haar best doet om te bewijzen dat ze niet als vrouw gezien moet worden, maar als piloot en haar geslacht er in feite niets toe doet, moet ze daar niet alleen haar collega's van zien te overtuigen, maar ook de lezer, en zelfs de tekenaar en schrijver van deze strip!
Die halen namelijk alles uit de kast om te laten zien dat Angela vooral vróuw is. Haar ronde vormen bársten bijna uit haar uniform. Er is zelfs een scene in het album waarin Angela door onmacht gedreven haar eigen 'bommenwerpers' in de strijd gooit.
Seksistisch is het zeker, maar dat zal de lezer niet kunnen bommen.
Angel Wings is gemaakt voor door mannen, voor mannen.
Die kunnen hun lol weer op, want op het tekenwerk is weinig aan te merken en het verhaal biedt net genoeg vertier om te verhullen dat er nog niet zo heel erg veel gebeurt in dit album...

(HH)