Recensie Carl Barks Library 06 HC
Donald Duck The Old Castle's secret
door Walt Disney & Carl Barks

 

Tijdens een gesprek over de beste striptekenaars ooit vroeg een vriend van me zich af:
'Is Carl Barks eigenlijk een geniale striptekenaar?'
Ik wist niet hoe snel ik moest antwoorden: 'Ja natuurlijk is Carl Barks een geniale striptekenaar!'
Er zijn maar weinig striptekenaars die met zo weinig lijntjes de boodschap weten over te brengen.
Dat die mening niet enkel uit mijn eigen nostalgie voortkomt zag ik bevestigd door The Carl Barks Library; de Amerikaanse serie van Fantagraphics Books die alle Carl Barks verhalen in chronologische volgorde gaat herdrukken.
De gehele serie zal zo'n 35 delen gaan beslaan, maar die worden niet chronologisch uitgebracht. Ten tijde van dit schrijven zijn verschenen deel 5, 6, 7 & 11.
Laat u overigens niet foppen; de twee kerst-delen Christmas on bear mountain en Christmas for Shacktown bevatten – net als alle andere delen – een grote verscheidenheid aan Donald Duck & Uncle Scrooge-verhalen en niet enkel kerst-afleveringen...

The Old castle's secret, deel zes, bevat klassiekers als de nachtwaker, de maanraketrace, de sheriff en vele andere andere avonturen. Twee honderd pagina's strips en uitgebreide commentaren van diverse Donaldisten, die overigens niet allemaal evenveel essentieels toe te voegen hebben.
Hoewel Barks hier eigenlijk nog in zijn vroege jaren is – Willy Wortel, de Zware Jongens, Zwarte Magica en Govert Goudglans zijn nog niet 'geboren' en Guus Geluk staat nog in z'n kinderschoenen – is het een genot deze verhalen weer eens af te kunnen stoffen.
Wat vooral opvalt is hoe dynamisch Barks' tekenwerk is. Zoals één van de Donaldisten opmerkt: 'Donald spends an inordinate amount of his time airborne' en inderdaad: In het golfverhaal waar op gedoeld wordt is de opstandige eend doorgaans los van het aardoppervlakte.
Het is prachtig om elders te zien hoe Barks snelheid suggereert door Donald – door de lucht – op de lezer af te laten stormen, waarbij zijn vermomming op zijn route nog in de lucht hangt (p.136.)
Als hij sheriff is, sjokt het ene paard met hem heen in wat niet anders kan zijn dan een slakkengang (p. 141), achter een sportiever rijdier hangt Donald als een wimpel in de wind te fladderen, zo hard galopeert het (p. 164).
Yep, Barks is een geniale tekenaar!
En The Carl Barks Library wordt het meest complete en beste bewijs daarvan...(HH)