Recensie De vier ruiters van de apocalyps
deel 1 & 2 SC/HC
door Simon Bisley & Michael Mendheim


 

Simon Bisley gold ooit als één van de vernieuwers in de stripwereld. Met zijn meesterwerk Slaine (deel 1 t/m 5, in bundel heruitgegeven door Dark Dragon) maakte hij die titel zeker waar, maar hij raakte langzamerhand een beetje in de versukkeling.
Nu hij terug is met de Heavy Metal-strip De vier ruiters valt nog te bezien of hij het niveau van Slaine weet te evenaren...


Bisley kan zeker tekenen – al vind ik zijn geschilderde strips van hogere kwaliteit dan wat hij met de pen klaarspeelt – maar hij doet met De vier ruiters zijn uiterste best om zijn werk er zo lelijk mogelijk uit te laten zien: Een hele drukke (computer)inkleuring, met de computer gegenereerde krassen en strepen over de pagina's, lelijke tekstballonnen en heel veel zwart benemen je het zicht op het tekenwerk. Dit alles waarschijnlijk in een poging om megastoer over te komen.
Nou heb ik niet zoveel met stoer, dus wellicht beoordeel ik het niet op de juiste manier, maar ik word van zoveel verspild talent een beetje triest.


Het verhaal: Adam Cahill beheert twee van de zeven heilige zegels van de orde van Salomo.
De Nikolaïeten willen de apocalyps uitlokken en daar hebben ze alle zeven de zegels voor nodig.
Ze zijn al een heel eind op weg met de vijf die ze ondertussen te pakken hebben weten te krijgen, en de vier ruiters van de apocalyps maken zich op om de wereld over te trekken.
Adam stelt een groep samen om de vier ruiters tegen te houden. Die bestaat uit een laffe, machtbeluste zakenman, een ter dood veroordeelde moordenaar en een dode punkzangeres met borsten die groter zijn dan haar hoofd.
Na een valse start – mijn deel 1 bleek een misdruk en begon halverwege weer bij bladzijde 1 – heb ik de eerste twee delen uitgelezen. Flauw om te zeggen, maar de misdruk was beter...
Om Slaine te waarderen moest je het niet te nauw nemen met de werkelijkheid, maar met De vier ruiters doet Bisley daar nog een schepje bij bovenop.
Je kunt ook té stoer willen zijn...


(HH)