Recensie XIII Mystery
6. Billy Stockton &
7. Betty Barnowsky HC/SC
door Steve Cuzor & Louis-Ferdinand Bollee /
Sylvain Vallee & Joel Callede


 

'Billy Stockton? Wie is nou weer Billy Stockton?' vroeg een klant mij vorig jaar verbaasd, terwijl hij het nieuwste album van de serie XIII Mystery omhoog hield.
Ik moest hem het antwoord schuldig blijven; ik had mezelf dezelfde vraag gesteld.
Hoewel ik trouw alle delen van de successtrip XIII had gelezen, de vroege delen zelfs meerdere malen, kon ik me Billy Stockton niet voor de geest halen.
Voor verstokte XIII-fans is zoiets misschien onvoorstelbaar, maar er moeten door Strip-Aap medewerkers nou eenmaal méér strips gelezen worden dan alleen XIII, véél meer.

 


Het zat er natuurlijk aan te komen; bij XIII Mystery zijn ze een keer door de echt grote mede- (of tegen)spelers van XIII heen. Billy Stockton speelt in de reeks slechts een zeer bescheiden rol.
Wat niet wil zeggen dat je rond zo'n figuur geen interessante strip kunt maken.
Want hoe kwam die Stockton in zo'n heftige gevangenis als Plain Rock terecht? Hoe hij eruit kwam is bij de XIII-liefhebber bekend en dat vormt het begin en eind van deze spin-off, die het cirkeltje keurig rond maakt.
Louis-Ferdinand Bollée (Deadline, Een lange bloedige nacht, De pijl van Nemrod) levert een gedegen verhaal af over een getraumatiseerd kind, dat zonder liefde opgroeit en op gruwelijke wijze wraak neemt op de maatschappij.
Door op creatieve wijze 'Mrs. Allenby' in zijn verhaal op te voeren legt Bollée een extra link met de oorspronkelijke reeks. Hij geeft daarmee aan dat er heel wat denkwerk aan dit album is voorafgegaan!
Het tekenwerk van Steve Cuzor (O'Boys, Quintett) is veel ronder dan de hoekige tekenstijl van Vance, maar juist omdat er weinig XIII in deze XIII spin-off te bespeuren is vormt dat geen enkel bezwaar.
Cuzor's tekeningen zien er goed uit!
Het geheel haalt – mede door de ik zou haast zeggen onbenulligheid van Billy – niet het niveau van eerdere delen zoals die over De Mangoest, Little Jones en Kolonel Amos, maar Cuzor & Bollee leveren een prima stripboek af.

 


De volgende XIII-bijfiguur die even in de schijnwerpers mag is Betty Barnowsky.
Ze trad als onderdeel van het Spads-team wat meer op de voorgrond dan die arme Billy en kwam ook in latere albums terug. Toch bleef ze een wat oppervlakkige figuur. Aan stripschrijver Joël Callède (Damocles, High security, Karma Salsa) de taak haar wat diepte mee te geven.
Hij slaagt er in een mens van haar te maken en het is verrassend dat hij nu eens niet – zoals bij de andere XIII-mystery delen – het hele levensverhaal van Betty gaat vertellen.
In zijn verhaal draait het om een korte periode die zich vlak na Rood alarm afspeelt en waarin ze met generaal Carrington terugkeert naar San Miguel voor een speciale missie bij Spads.
Het Spads-team is echter aan het muiten geslagen en Betty krijgt het zwaar voor de kiezen.
Callède maakt gebruik van deze kans om wat verhaallijntjes aan elkaar te knopen en wat gaten op te vullen tussen Barnowky's herhaalde optredens in de moederreeks.
Prima verhaal en het tekenwerk van Sylvain Vallée (Gil St. Andre, Er was eens) is in orde.
Hij weet rebellenleider Quinn behoorlijk angstaanjagend op papier te krijgen!

 


De serie XIII Mystery richt zich noodgedwongen steeds meer op de kleinere rollen en het zijn ook steeds 'onbekendere' namen die er als schrijvers en tekenaars voor aangetrokken worden.
Een rijke serie als XIII heeft echter genoeg te bieden om ook in deze vier stripmakers het beste naar boven te halen.
Minder verrassend en minder overweldigend dan de eerste paar delen, maar nog steeds het lezen meer dan waard!

 


(HH)