Recensie Gavrilo Princip - De man die WO I ontketende HC
door Henrik Rehr


 

Eén van de meest ongelukkige samenlopen van omstandigheden ooit is die van de moord op Franz Ferdinand, de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije. Niet alleen was de aanslag de directe aanleiding voor het losbarsten van de Eerste Wereldoorlog – die had op honderden anderen manieren uit kunnen breken, de ene niet logischer dan de andere, ook de manier wáárop het gebeurde hangt van toeval aan elkaar. Feitelijk was de aanslag die Gavrilo Princip en zijn anarchistische kameraden hadden willen plegen mislukt!
Princip – de laatste in de rij – had zijn kans verspeeld, nadat zijn makkers hetzelfde hadden gedaan.
Hij ging een broodje eten. Komt de cafetaria uit en treft de auto met het kroonprinselijk paar récht voor zijn neus en stilstáánd aan, trekt zijn pistool en schiet.
Wat er daarna en daardoor gebeurde weten we allemaal.
Maar wie was die Princip?
Daarover gaat het album Gavrilo Princip, de man die WO I ontketende. Niet meer en niet minder. De hele Eerste Wereldoorlog speelt – behalve in het laatste hoofdstuk – nauwelijks een rol.
Wat er allemaal vooráfging aan die oorlog komt echter wel aan bod, vooral de politieke toestand in de Balkan en de aanleiding voor de aanslag die Princip en zijn kompanen haast per ongeluk tot een 'goed' einde wisten te brengen.

 


Henrik Rehr neemt 230 pagina's de tijd om uit te leggen wat Princip dreef.
Boeiende kost, maar geen gemakkelijke. Ook zijn tekenwerk vereist wat doorzettingsvermogen, zwart-wit en wat ruw. Wie er wat tijd in steekt, wordt beloond.
Gavrilo Princip
is een goed geslaagde politiek-historische strip. Knap werk, want daar zijn er niet zoveel van.
Er valt echter ook wel wat op af te dingen: Henrik Rehr's verhaal laat hier en daar wel wat aan duidelijkheid te wensen over.
Met name de chaotische toestand rond het eerst mislukken en daarna toch slagen van de aanslag kan verwarring wekken, al weet Rehr met name de chaos die ontstond goed in beeld te vatten.
Princip slaagde er niet in te vuren omdat de bom die zijn voorganger gooide onder de auto áchter die van Franz Ferdinand ontplofte en de chauffeur van Franz' auto in paniek het gas vol intrapte.
De veel sneller dan verwacht langsrazende auto gaf Princip niet voldoende tijd om aan te leggen.
Later kreeg hij als door een wonder echter ruimschoots de tijd dat recht te zetten...

 


(HH)