Recensie Arelate 1 Vitalis & 2 Auctoratus
door Laurent Sieurac & Alain Genot

 

Stripmakers kunnen verschillende redenen hebben om een historische strip te willen maken. De één vertrekt vanuit het idee een spannend verhaal te vertellen en de ander heeft de wens de lezer iets te wijzer te maken over een periode die hem na aan het hart ligt.
De nieuwe historische strip Arelate is duidelijk van de tweede soort.
Co-schrijver en historisch adviseur Alain Genot is nota bene archeoloog en werkte zelf mee aan de opgraving van een aantal zaken die in de eerste twee delen van Arelate aan bod komen.
Dan weet je genoeg: hier heb je met een gepassioneerd liefhebber te maken, die het verhaal gebruikt als kapstok om historische feiten over te dragen, in plaats van andersom.
Ook de informatieve dossiers die je achterin de beide boeken vindt wijzen daarop.
Het leuke aan
Arelate is dat je na het lezen daadwerkelijk meer te weten bent gekomen over het leven in het Romeinse Rijk in het algemeen, en dat in Arles in het bijzonder.



Het verhaal handelt over de steenhouwer Vitalis. Als hij zijn baan kwijtraakt dankzij z'n dobbelverslaving ziet hij zich gedwongen gladiator te worden. Aan de hand van een onderhoudend verhaal laten Genot en co-schrijver/tekenaar Laurent Sieurac (Robin Hobb, Orde van de Drakenridders) de lezer zien dat het idee dat we van gladiatoren hebben niet helemaal in overeenstemming is met de werkelijkheid.
Voor zover zoiets 2000 jaar dato nog vast te stellen valt...
Genot werkte mee aan de op'graving' van een Romeins riviertransportschip, en dus duikt er in hun verhaal ook een jongen op – Neiko – die niets liever wil dan het ruime sop kiezen. Ook een opvouwbaar Romeins mesjes dat in de latrines van Arles werd gevonden wordt vakkundig en geloofwaardig in het verhaal verwerkt.



Deze aanpak heeft echter ook nadelen: met name in het tweede deel wordt het wat saai en de tekeningen van Sieurac mogen historisch helemaal verantwoord zijn, erg levendig zijn ze niet.
Zijn mensfiguren komen wat statisch over.
Wie afgaand op de voorkanten heftige gladiatorengevechten verwacht raakt ook teleurgesteld.
Arelate
is een wat softe strip. Dat komt misschien door de filosofie van de gladiatorentrainer:
'...Jullie zullen altijd pijn leiden...' beter nieuws voor een vechtjas dan het taalkundig wel correcte: pijn lijden.
En zo verdient uitgeverij Dark Dragon wel vaker een tik over de vingers voor niet opletten in de klas.
Maar toch met plezier gelezen, deze geschiedenisles in stripvorm.
Ik kan me van school geschiedenislessen herinneren die een stuk minder pakkend waren!

 


(HH)