Recensie Blake & Mortimer HC Het gedroomde avontuur
door Andre Juillard & Didier Convard

 

Van Blake & Mortimer krijgt de striplezer nooit genoeg.
De na de dood van hun schepper Edgar Jacobs voortgezette avonturen zijn een groot succes. Terecht. Vakkundig gemaakt, stijlvol getekend, respectvol ten aanzien van het origineel en dankzij een steeds wisselende schrijvers en tekenaars wordt de sleet vermeden.
Met het laatste album De septimusgolf wist schrijver Jean Dufaux zelfs een controverse teweeg te brengen: Stripliefhebbers waren óf helemaal vóór of faliekant tégen. De laatste keer dat zoiets lukte was toen Suske en Wiske gemoderniseerd werden en Suske zijn zwarte broek inruilde voor een destijds hippe bruine met veel zakken en Wiske een naveltruitje aantrok. Buitenkant dus, terwijl de discussie rond De septimusgolf van inhoudelijke aard was...
Het is ondertussen ruim vijfenzestig jaar geleden dat Blake & Mortimer hun intrede deden in het weekblad Kuifje. Iemand bij de uitgeverij moet gedacht hebben: Tijd voor memoires.

 


Het had een interessant project kunnen worden. Blake en Mortimer zijn als karakters interessant genoeg met hun verschillende achtergronden (wetenschap en leger), hun gentlemanlike behaviour en niet te vergeten alle avonturen die ze beleefd hebben. Je ziet het door de jaren heen weerspiegeld in hun huiskamers: die hangen vol foto's, memorabilia, beeldjes en modellen van uitvindingen als de Zwaardvis.
In plaats daarvan krijgen we met Het gedroomde avontuur een briefwisseling tussen de beide avonturiers voorgeschoteld. Grijs geworden zien ze elkaar maar weinig meer, maar de vriendschap is nooit bekoeld (al was ze altijd al op typisch Engelse wijze onderkoeld).
Blake en Mortimer komen tot de ontdekking dat ze beiden 's nachts dezelfde droom dromen, die hen terugvoert naar één van hun eerste avonturen: Het mysterie van de grote piramide.
Dat mysterie is blijkbaar nog niet helemaal opgehelderd en daarin voorziet dit album.
Het gedroomde avontuur is een mooi uitgegeven boekje met een linnen rugje en is bijzonder fraai geïllustreerd door Andre Juillard, maar het verhaal is even seniel als de twee hoogbejaarde hoofdrolspelers.

 

 


(HH)