Griezelen in alle kleuren van de regenboog:
De Creepy strips van Richard Corben

 

Een tijd geleden startte de Amerikaanse uitgeverij Dark Horse met het heruitgeven van Creepy magazine. Dit legendarische horrortijdschrift kende zeven Nederlandstalige nummers, maar liep in Amerika 145 nummers lang, van 1965-1983. De eerste Creepy-anthology's zijn fantastisch en het tekentalent spat van de pagina's, maar de kwaliteit loopt zienderogen achteruit. En waar zijn de twee bekendste Creepy-tekenaars? Berni Wrightson en Richard Corben? Die kende ik uit de Nederlandse Creepy's. Telkens als er een Creepy anthology verscheen bladerde ik 'm even door. Wéér geen Wrightson, wéér geen Corben!



Wrightson & Corben waren van de tweede generatie horrortekenaars. Warren, de oorspronkelijke uitgever van Creepy, werkte aanvankelijk nog met artiesten die de hoogtijdagen van de onbetwiste Gruwelkoning EC-comics nog hadden meegemaakt. Zoveel jaren waren er niet eens verstreken sinds EC haar horror-titels gedwongen stopzette.
Wrightson en Corben maakten hun entree respectievelijk pas in Creepy #62 en #36.
Gelukkig heeft Dark Horse voor de ongeduldige verzamelaar een alternatief bedacht, ze gaven eerder al Creepy presents Berni Wrightson uit en nu is het de beurt aan een gelijkwaardig boek vol Corben-verhalen: Creepy presents Richard Corben.Ik schijf 'gelijkwaardig', maar dat is niet helemaal waar. Het Corben-deel overtreft namelijk het Wrightson-deel op één belangrijk punt: Volume! Wrightson's Creepy output bleek teleurstellend gering, Corben – heeft aanzienlijk meer werk van de vingers gekregen. Veertig verhalen telt zijn bundeling maar liefst! Het bevat al zijn zwart-wit werk voor Creepy en Eerie, maar ook – en vooral – alle kleurenstrips die hij in deze twee bladen publiceerde. Geen 1984 werk, dacht ik aanvankelijk enigszins teleurgesteld, maar dat is voor 90% al gebundeld in Mutant World, en dat staat natuurlijk al jaren in mijn kast.



Het kleurgebruik van Richard Corben is overweldigend en – voor de tijd waarin hij het
maakte – revolutionair. Nog steeds kan ik niet helemaal bevatten hoe hij het met de hem beschikbare middelen voor elkaar bokste, maar de kleuren knallen van de pagina's. Niet alleen hanteerde Corben als eerste striptekenaar de paintbrush, wat hij vooral toonde in zijn kleurenpalet was lef! Knalblauw tegen knaloranje. Lelijk! Nee! Mooi! Verontrustend mooi...
Nu alle Corben verhalen bij elkaar gebracht zijn valt op hoe hij experimenteerde met zijn stijl: Van realistisch naar karikaturaal, bijna Disneyesque zelfs. Van precies naar losjes. Ook probeert hij allerlei tekenstijlen uit. Pen en inkt, potlood, gewassen inkt, maar vooral paintbrush.Corben lijkt te doen waar-ie zin in heeft.
Als tekenaar is-ie lang niet zo verfijnd als Wrightson, maar zijn strips hebben een soort ruwheid die ze misschien nog wel beter maakt dan die van de master of macabre...
En de verhalen... Het beste dat de horrorstrip ooit heeft voortgebracht!
Man, wat ben ik blij met dit boek!



(HH)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De bundeling met alle verhalen uit Creepy & Eerie is alleen in het engels beschikbaar, daaronder alle in het Nederlands vertaalde albums van Richard Corben.
Klik op de aapje Balbo (onderaan de pagina) om te zien wat De Strip-Aap aan Corben strips te koop heeft...

Creepy presents
Richard Corben

alle verhalen uit Creepy & Eerie
Elf gruwelijke verhalen 1980
korte verhalen o.a. uit Creepy
Diepten 1981
korte verhalen o.a. uit Creepy

Nieuwe verhalen van
1001 nacht
HC 1982

Wereld der mutanten 1985
verhalen uit SF-blad 1984
Weerwolf 1985
korte verhalen o.a. uit Creepy
Creepy Special Edgar Allen Poe
met o.a. verhalen van Corben
Den 1
Nooitland
Den 2
Muvovum
Den 3
Het huis van stilte
Den 4
De heer der bovenluchten
Den 5
Kinderen van het vuur
Den 6
De prijs der herinnering
Jeremy Brood Pilgor Corben cassette met 8 strips