De horror-strips van Bernie Wrightson
The Master of the Macabre

 

Jaren geleden kocht ik eens een Nederlandse Creepy bij een filiaal van De Slegte (waar het geflopte blad destijds in de ramsj belandde) en ontdekte daarin de strip Jennifer. De tekenaar daarvan, Bernie Wrightson, was helemaal het einde. Daar wilde ik méér van, veel meer.
Lastig, zo bleek, want van Wrightson duikt maar mondjesmaat iets op. In het Nederlands waren er slechts twee boeken van zijn hand: De laatste krijger en Freak show. Daarna was het zoeken naar losse Creepy's, Engelse comics en afleveringen van de Nederlandse horrorcomic Shock, waar af en toe wel eens een verhaaltje van Wrightson in opdook...

 

Wrightson's tekenstijl is totaal beïnvloed door de horror-comics van de Amerikaanse stripuitgeverij EC. Zijn vroegste strips zijn bijna kopieën van met name het werk van Ghastly (Graham Ingles). Deze teruggetrokken striptekenaar bezag zijn oeuvre van weerzinwekkende strips met enige schaamte en wilde in zijn nadagen liever niet herinnerd worden aan dit gruwelijke oeuvre. De tekenstijl van Ghastly was – inderdaad – afschuwelijk. Groffe, brede penseelstreken, lelijke misvormde koppen in een eeuwig moeraslandschap. De draadjes speeksel die oplichtten in van afschuw wijd opengesperde monden kunnen als zijn handelsmerk beschouwd worden.
Op de jonge Bernie Wrightson maakte het allemaal bijzonder veel indruk, meer dan het verfijndere werk van Ingles' collega's Wallace Wood, Jack Davis en Johnny Craig.

 

Wrightson begon zijn loopbaan als tekenaar bij DC. Hij tekende er vanaf eind jaren zestig korte verhalen voor House of mystery, House of secrets en The witching hour. Sommige van deze verhalen zijn terug te vinden in het Nederlandse blad Shock. Tegenwoordig geeft DC anthology's uit van deze strips in haar Showcase Presents-serie. Dikke boeken met honderden pagina's horror-werk in zwart-wit. Van zéér goed tot zeer slecht, maar het geeft een mooi tijdsbeeld en elk boek herbergt een paar Wrightson-verhalen en voorplaten.

 

Wrightson begon in dezelfde tijd aan een vaste strip Swamp Thing, waarvan hij de eerste tien deeltjes tekende. DC bracht hiervan een bundeling uit (The roots of Swamp Thing, zie onderaan deze pagina).
We zijn nu aangeland in de gouden jaren van Wrightson. Hij ging aan het werk voor Warren, die met haar Creepy & Eerie de tijden van EC deed herleven. Wrightson's productie werd echter almaar kleiner. Hij ging zich steeds meer toeleggen op het vervaardigen van posters, illustraties en boekomslagen.
De zeven daarop volgende jaren wijdde hij aan zijn geïllustreerde versie van Mary Shelley's Frankenstein. In een tekenstijl die de kopergravures van lang vervlogen jaren benaderde maakte hij het meest verfijnde werk dat ooit door een striptekenaar is vervaardigd.

 

In later jaren ging Wrightson weer meer strips tekenen, in eerste instantie voor grote uitgeverijen als Marvel (Hulk, Spiderman) en DC (Batman), maar recentelijk met Steve Niles ook weer horror (drie albums: The Ghoul, Doc Macabre & Dead, she said ze verschijnen binnenkort in één bundel).
Moeilijk als het verzamelen van Wrightson altijd was, in 2011 is een groot deel van Wrightson's werk eindelijk weer herdrukt en – in 't Engels – leverbaar, inclusief zijn belangrijkste werk: zijn Creepy-strips.
In een prachtige harde kaft vind je alle strips die Wrightson maakte voor Creepy en Eerie. Eerlijk gezegd zijn dat er minder dan ik altijd dacht. De dikte is het enige teleurstellende aan deze bundel, waarin duidelijk wordt hoeveel uiteenlopende stijlen Wrightson machtig is.
De allereerste keer dat hij in Creepy publiceerde was trouwens in het negende nummer (1966). Wrightson was toen net 15 en stuurde een tekening in voor de fanpagina, die gepubliceerd werd en voor de volledigheid ook in Creepy presents Bernie Wrightson is opgenomen!
Van fanboy tot Master of the macabre. Wie deze bundeling ter hand neemt weet waar Bernie die titel aan te danken heeft.
En dat -ie volkomen terecht is!

 

(HH)

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Creepy presents
Bernie Wrightson (USA)

 

Batman (USA)
The Cult

 


Frankenstein HC (USA)
Illustraties van Bernie Wrightson

 

Frankensten (USA)
The lost pages

 

Swamp Thing (USA)
The roots of Swamp Thing

 

Creepshow (NL)
Een hele enge film

 

Freak show (NL)
Nederlandse editie

 

Freak show (USA)
Amerikaanse edite

 

De laatste krijger (NL)
korte verhalen in 't Nederlands

 

The reaper of love (USA)
Korte verhalen in 't Engels

 

Shock Nederlands horroblad met
daarin af en toe Wrightson-strips

 


The monstous collection (USA)
Drie recente albums in één band

 

The Ghoul HC
recent werk (USA)

 

City of others tpb
recent werk (USA)