Recensie Spiegelingen 1: Honore De Balzac
Vrije Vlucht HC door Griffo & Valerie Mangin


 

Striptekenaar Griffo werkt zich de blubber, maar je ziet het aan zijn tekeningen niet af.
Zijn jongste project Spiegelingen in de collectie Vrije Vlucht heeft grafisch gezien een iets karikaturaler karakter dan zijn onlangs voltooide miniserie Sherman, maar dat kan Griffo prima aan.
Het verhaal is allesbehalve karikaturaal – al kent het komische momenten.
Schrijver Honoré de Balzac worstelt met zijn nieuwe feuilleton 'Huid van chagrijn'.
Als de krant arriveert (drie dagen na publicatie omdat De Balzac tegenwoordig in Bayeux woont – een eind van Parijs af) blijkt de redacteur De Balzac's eerste hoofdstuk te hebben verruild voor een ánder verhaal. Met stijgende verbazing leest De Balzac zijn éigen levensgeschiedenis in de krant!
De auteur is anoniem, maar kent verbazend veel details uit het leven van Honoré...
Aanvankelijk voelt deze zich gevleid. Een biografie! En dat al tijdens zijn leven. Het zal zijn reputatie goeddoen.
Of niet?Met de werkelijke leven van Honoré de Balzac heeft Spiegelingen weinig uit te staan. Valerie Mangin (Luxley, Laatste trojaan, De gesel gods) gebruikt de persoon slechts als prototype: Dat van de geniale schrijver wiens genialiteit dicht tegen de gekte aanligt.
De Balzac geldt als één van de grondleggers van de realistische roman, die zijn inspiratie uit het dagelijkse leven haalde. Dat gegeven beent Mangin in Spiegelingen deel 1 uit tot op het bot. Zozeer dat het leven van de schrijver en diens creaties op een nachtmerrie achtige manier door elkaar gaan lopen...
Spiegelingen is een zeer geslaagd experiment dat een vervolg zal krijgen in 2 te verschijnen delen, geïllustreerd door twee andere tekenaars. Deel 2 zal over filmregisseur Henri-Georges Clouzot handelen en deel 3 rond Valerie Mangin zelf...
Deel 1 geeft geen enkel uitsluitsel over de inhoud van de twee volgende delen en ik ben zeer benieuwd waar Mangin binnenkort mee op de proppen zal komen.
Zeker is dat het zal gaan over de kracht van de verbeelding en de creativiteit. En dat die ook destructief kan zijn...
(HH)