Recensie Special branch
1. Het verval van de Great Eastern
2. De reis van de Great Eastern &
3. De Great Eastern ontwaakt
door Hamo & Roger Seiter


 

Stripschrijver Roger Seiter toonde zich al eerder een meester in het schrijven van goede detective-strips.
Nu Special Branch in het derde deel het onderzoek naar het lijk dat tijdens het onttakelen van the Great Eastern tussen de dubbele wanden werd aangetroffen tot een einde brengt kunnen we concluderen dat hij 't ook met Special Branch wéér gelapt heeft.
Net als eerder met Fog weet hij naast een interessant intrige ook een lekker sfeertje neer te zetten, waarin deze keer de werkelijkheid én de literatuur als inspiratiebron hebben gediend.




The Great Eastern heeft echt bestaan en staat te boek als een verdoemd schip.
De financiële problemen en de ongelukken die zich tijdens de bouw voordeden vormen één van de pijlers waar Seiter's verhaal op rust.
Feitelijk was The Great Eastern, één van de grootste oceaanstomers ooit gebouwd, een soort voorloper van de Titanic.
Een vergelijkbaar ongeluk liep minder dramatisch af: The Titanic zonk wel, The Great Eastern niet.
Titanic werd beroemd, Great Eastern raakte vergeten.
Titanic had afsluitbare compartimenten, die uiteindelijk niet bestand bleken tegen een ijsberg, The Great Eastern had dubbele wanden. De truc met de dubbele wanden behoedde het schip inderdaad voor de ondergang, maar brachten toch rampspoed.
Naar verluid verongelukte er tijdens de bouw een scheepstimmerman tussen de dubbele wanden, wiens geest tijdens de oceaanreizen zich als klopgeest manifesteerde.
Schip alsnog verdoemd; er wilde niemand meer meevaren...

 

 

Nou ja, niemand... Noem Jules Verne maar niemand!
Hij voer in 1867 met The Great Eastern naar Amerika en schreef er een boek over: De drijvende stad.
De andere pijler van Seiter, die Verne gewoon opvoert als één van de personages in zijn strip.
Seiter weet uit elementen van beide 'verhalen' een overtuigende detective te smeden die bijna tot op de laatste pagina boeit.
De rol van dandy Lord Launceston aan het eind van dit drieluik is iets te frivool naar mijn smaak, maar toch een knappe mix van reële feiten en verzonnen intriges waarin een lijk van ruim twintig jaar oud – dat aanvankelijk geen enkel aanknopingspunt te bieden heeft voor de politie – toch beetje bij beetje genoeg aanwijzingen loslaat om de moordenaar en de complexe toedracht tot de moord te achterhalen.


De strip wordt getekend door Hamo in een prettig ogende, maar wellicht iets te karikaturale, stijl die er gaandeweg alleen maar beter op wordt. Zijn figuren zijn in orde, maar verwacht geen mooie decors van hem. Dat stoort echter niet tijdens het lezen en de inkleuring van zijn hand is uitstekend.
Special branch is één van de leukste detectivestrips van de afgelopen jaren!
Laten we hopen dat Seiter nóg meer mysteries van dit kaliber voor ons in petto heeft.


(HH)