Recensie Door zonder familie
autobiografische beeldroman
door Gerrit de Jager


 

Succesverhalen zijn niet interessant.
Vind ik.
Wat schiet je ermee op om te lezen hoe geslaagd een ander in het leven is? Het drukt je alleen maar met de neus op de feiten hoe mislukt het jouwe eigenlijk is.
Dat zal je niet gebeuren als je Door zonder familie leest van Gerrit de Jager. Hij geldt als één van de meest succesvolle Nederlandse stripauteurs – al is zijn roem de laatste jaren behoorlijk tanende.
Het gebrek aan succes van de latere jaren is echter niet het onderwerp van deze strip: Die gaat over zijn doorbraak met de Familie Doorzon.
Doorzon kwam in de Revu en de albums gingen als warme broodjes over de toonbank. Gouden tijden, zou je denken, maar niets is minder waar.
De Jager raakte zijn vrouw kwijt aan de buurman, zijn vriend aan het succes en zijn eigenwaarde aan de compromissen die hij moest sluiten om 'zijn' strip tot een succes te maken.
Is De Jager grenzeloos ambitieus? Enige ambitie kan hem niet ontzegd worden, maar zijn voornaamste motief lijkt het financieel aan elkaar knopen van de eindjes te zijn. De jager zat destijds met vrouw en kind – net als de Familie Doorzon – in een doorzonwoning in Lelystad die hij eigenlijk helemaal niet kon betalen.
Geld verdienen was niet zozeer een doel als wel een noodzaak.
Deze weergave van de feiten is natuurlijk gekleurd. Wie het verhaal uit de mond van de andere helft van het voormalige duo Prutswerk Wim Stevenhagen hoort krijgt ongetwijfeld een iets andere versie te horen.
Die andere hoofdrolspeler uitgever Fer Gevelfut (uitgever Ger van Wulften) kan zich vermoedelijk nog veel minder vinden in de hier gepresenteerde 'feiten'.
Maar dit is De Jager's verhaal en het moet gezegd: hij spaart niemand en zichzelf al helemaal niet!
Hij rent als een kip zonder kop door dit boek en probeert te redden wat er te redden valt...

 


Dat De Jager uit de voeten kan met gags moge gezien zijn successen duidelijk zijn, een stripautobiografie schrijven is echter een heel ander verhaal.
Hoe hij dat er vanaf brengt?
Meer dan uitstekend!
De jaren hebben de pijn doen slijten en De Jager neemt voldoende afstand zodat hij niet vervalt in zelfbeklag en vingerwijzen. Ik las het boek in één ruk uit en mijn vrouw kwam geregeld even kijken wat er aan de hand was als ik weer eens hardop in lachen was uitgebarsten.
Successtory's zijn niet interessant, maar dit ongeluksverhaal is wat mij betreft een groot succes!

 


(HH)