Recensie Guust Flater facsimile oblong HC's
1: Flagrante Flaters,
2: Flaterfeest,
3: Flaters als water
door Franquin & Jidehem

 

 

Voor ik zelf een stripaap werd kwam ik als klant bij De Strip-Aap en zag in de vitrine een klein boekje van Guust staan.
Guust Flater kende ik wel. Ik had er een heel stel albums van en vond ze geweldig, maar die kleine albumpjes kende ik niet. Wel wist ik – als elke verzamelaar – dat deel vijf niet bestond en dat dat kwam doordat er een aantal albums samengevoegd waren. Dat legde Pruimpit achterop elk Guust album opnieuw uit.
Vijfendertig gulden kostte het album!
35 Gulden... Voor een half album?
Hoewel het boekje mee aantrok was de keuze om het te laten staan snel gemaakt.
In die tijd kostte een normaal album nog een gulden of vijf, dus kon ik voor hetzelfde geld zeven andere albums kopen. Bovendien stonden alle Guust-gags uit Flaters te koop ook in de grote albums, dus wat moest je er feitelijk mee?
Achteraf kun je van zoiets spijt krijgen. Flaters te koop deed later -  toen mijn spijt zo groot was geworden dat ik naar het album op zoek ging - haar naam eer aan en was inderdaad 'te koop', maar voor een aanzienlijk groter bedrag dan (even omrekenen...) 15 Euro 88.

 

 

Voor al die verzamelaars die net als ik de portemonnee te klein hadden voor dure eerste drukjes is er nu een prachtige oplossing. Uitgeverij Dupuis herdrukt de eerste vijf oblong-albums in heel fraaie harde kaftjes. Vergelijking met de originelen leert dat ze – op de het harde kaftje na – volkomen identiek zijn aan de eerste drukken en je er zelfs nog een paar extra Robbedoes reclametekeningetjes en een stel fraaie schutbladen bij op de koop toe krijgt.
Het drukken van de facsimiles op houthoudend papier is ook een goed idee. Kraakhelder wit papier ziet er misschien gelikter uit, maar dit papier benadert de oorspronkelijke uitgave veel beter en zal hopelijk bij verjaren eenzelfde rijke tint opleveren als de originelen.
Opnieuw ingekleurd door Jannin (die ook de inkleuring voor de facsimile Robbedoezen al zo goed deed) had Dupuis deze uitgaven niet beter kunnen herdrukken.
Nu ik de albums weer eens onverwacht onder ogen krijg valt op hoe sterk de omslagen grafisch gezien zijn. De strakke indeling met de kleurvlakken, de grote Guustkop prominent in beeld, het lettertype, de subtiele gag op de voorkant van deel 3; alles klopt!
De albumpjes zijn zo fraai dat zelfs iemand die de originelen in de kast heeft staan in de verleiding zal komen...
En de inhoud behoeft geen nadere uitleg.
De gags van Guust zijn geniaal en doen me vijftig jaar na ontstaan nog steeds hardop schaterlachen.
De tekeningen bewijzen Franquin's status als de beste striptekenaar aller tijden.
Deel 4 & 5 volgen binnenkort en dan kan iedereen zijn Guustverzameling echt compleet maken.
Ultieme hebbedingetjes voor de stripfan!

 


(HH)