Zoals jullie weten vlooien apen graag!
Omdat ik meestal alleen Titus om me heen heb ben ik daar mee gestopt.
Die wordt namelijk altijd super-chagrijnig als ik aan hem zit. Om toch te kunnen vlooien heb ik me gericht op mijn stripverzameling!
Leuk werk, hoor!
Je kent 't vast wel.
Soms zit je een strip te lezen en dan komt er ineens een stripfiguur uit een andere strip voorbij.

Eén van de eerste 'gastoptredens binnen een stripverhaal' die ik jaren geleden tegenkwam schoot me weer te binnen toen ik zat te bedenken waar ik deze keer eens naar zou gaan speuren. Op zoek naar de albums waar deze crossover in te vinden was stuit ik op een ander dwarsverband tussen de twee reeksen waar ik het over wil hebben: Michel Vaillant en Jari.
Hier onder zie je een vrachtwagen die voorkomt in het Jari-verhaal De derde goal...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jari-tekenaar Raymond Redding tekent hier een vrachtwagen die uit de Vaillant-autofabrieken komt, een knipoog naar het Michel Vaillant-verhaal De Waaghalzen (hieronder).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar goed, de eigenlijke crossover gaat veel verder...
Michel Vaillant
en Jari stonden beiden in het weekblad Kuifje en waren beide sportminnende helden. Het is dus eigenlijk niet meer dan logisch dat ze elkaar een keer zouden tegenkomen bij een sportevenement.
Michel Vaillant die in een Jari-strip langswandelt of Jari die in een Vaillant-strip opduikt is al grappig, maar Raymond Redding en Jean Graton gaan een stapje verder: Ze beschrijven elk dezélfde scene in hun strip, zodat het lijkt of hun helden elkaar echt ontmoet hebben.
Jari bezoekt een tenniswedstrijd van Jimmy Torrent. Maar ook Michel is van de partij en zo kon de Kuifje-lezer dezelfde gebeurtenis vanuit twee verschillende standpunten bekijken.
Hieronder de ontmoeting zoals die in het album Jari in de knel te vinden is.
Het jongetje links van de man met de hoed en de wandelstok is Jari, de man met het blauwe pak en de vierkante kaak is natuurlijk de beroemde racer Michel Vaillant:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dezelfde scene - nu uit het album De gemaskerde racer van Michel Vaillant:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar het blijft niet bij een toevallig ontmoeting, de beide striphelden gaan even samen een ommetje maken. Raymond Redding doet er verslag van:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En tenslotte hetzelfde ritje, nu opgetekend door Jean Graton die het niet na kan laten even te laten zien hoe snel de Vaillant-auto's zijn en hoe goed Michel kan sturen!

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Met al zijn opschepperij doet hij er mooi wel een pagina langer over!

Het valt trouwens op - als je deze twee strips naast elkaar legt - hoe dicht de tekenstijlen van de twee tekenaars dan nog bij elkaar liggen. Zou je de scenes in de boeken omwisselen, dan vraag ik me af of het de lezers zou opvallen...

 

 

 

Dat was 't voor deze keer. Als je zelf ook gastoptredens tegenkomt in je stripboeken, mail me dan!
Misschien krijgt jouw 'ontdekking' een plaatsje in mij rubriek Vlooien met Balbo de Strip-Aap...

 

Groeten,

 

 

Balbo de Strip-Aap