Tome (1) & Janry (2) namen de reeks Robbedoes met deel 33 over van Broca & Cauvin. In deel 37 De terugkeer van Z keert Zwendel terug. Te oordelen naar de titelpagina gebeurde dat niet geheel vrijwillig: We zien de twee auteurs aan hun tekentafel, geheel onder de invloed van Lednewz... euh pardon... Zwendel!



 

 

...Nog méér Robbedoes-auteurs. In het verhaal De valse Falsaris in het album De jeugd van Robbedoes komen we achtereenvolgens tegen:
-Joseph Gillain ofwel Jijé (3), die de strip Robbedoes overnam van Rob Vel en er richting aan gaf
-André Franquin (4), die Rommelgem en al haar inwoners schiep en de strip tot een klassieker maakte
-Jean-Claude Fournier (5), die de ondankbare taak had de strip van André Franquin te mogen overnemen, maar natuurlijk nooit diens nievau kon evenaren
Daarna volgeden nog Nic & Cauvin alvorens Tome & Jabry het stokje overnamen. Met groot succes, overigens...


 

 

 

In het album Alternative facts - Trumps werkelijkheid tekent Fred de Heij naast zichzelf ook zijn scenaristen Noël Ummers en Pieter Albert (6). In het boek geven ze commentaar op Trump beruchte tweets en verzinnen ze wat de man er in vredesnaam mee bedoeld zou kunnen hebben. In het laatste verhaaltje Six degrees of separation komt Trumo niet voor, maar spelen de drie heren zélf de hoofdrol (is trouwens het leukste verhaal uit het hele album). In het midden een ander zelfportret van De Heij (7), op de voorkant van zijn album Vintage.


 

 

 

Striptekenaar Jan van Haasteren (8) tekent zichzelf (en zijn dochtertje Saskia) (9). Gevonden in het Baron van Tast-verhaal Het warenhuis dat zowel in het Kobold-album van Baron van Tast als in Baron van Tast weet 't beter werd opgenomen.
Beide albums zijn in zwart-wit, hier de ingekleurde versie uit Pep 45 van 1974...
Rechts een Pep voorplaat (nr. 30 van 1974) waarin de baron doodgemoedereerd zijn schepper (10) ondersteboven kachelt. En dat ondanks het waarschuwingsbord voor 'overstekende striptekenaars (11)...

 


 

 

 

Van Haasteren draaft nogmaals op in één van zijn eigen creaties. In het verhaal Het geheime wapen dat oorspronkelijk verscheen in De Vrije Balloen en werd herdrukt in  het album Hard gelach wordt hij als toevallige voorbijganger het slachtoffer van de verzengende stralen uit Jantjes ogen (12)...
Uit zijn tekenmap wappert
(rechts) nog een aflevering van De Vrije Balloen...
Links een zelfportret uit zijn Vrije Balloen-tijd (13).

 

 

 

Toen Van Haasteren eind jaren zeventig voor de KRO-gids ging werken werd zijn werk wat minder manisch, maar toch viel er nog wel het één en ander te ontdekking in van Haasterens 'rustigste' strip Sjaak en Oom George.
Zo bleef hijzelf gastrolletjes spelen in zijn creatie, zoals hieronder links als Oom George een koelpak heeft bedacht dat niet geschikt blijkt voor striptekenaars (14)...
En als er een 'boor'grap gewenst is omdat Oom George een enorme soort boor-auto uitgevonden heeft, neemt hij vrijwillig plaats op de tandartsstoel (15).

 

 

 

 

Ook is hij regelmatig te zien als hij even achter de tekentafel weg moet... om de hond uit te laten.
Linksboven kruipend om de pannenkoeken te ontwijken (16), rechts als Sjaak en Oom George hem z'n weggelopen hondje terugbezorgen (17) en onder (18) als Oom George een oplossing meent te hebben bedacht voor het poep-op-de-stoep-probleem.

 

 

 

 

 

Tenslotte zien we Van Haasteren (20) nog één keer als jurylid van een KRO kinderverkleedwedstrijd, samen met scenariste Patty Klein (19) die veel van Van Haasteren's teksten schreef. Links een foto van Patty rond die tijd, rechts een foto van Jan & Patty in recenter tijden...

 

 

 

 

... en staat er in een Erik & Opa-aflevering in de krant dat hij terug is van vakantie (21)!

 

 

 

In het voorlaatste Brian en de Brainbox-verhaal (Eppo Wordt Vervolgd #15,1986) komt Van Haasteren (mét hond!) ook nog even voorbijlopen (22). Net als hierboven is ook nu de tekstschrijver van de partij.
De schrijver van de strip was de Engelsman David Ireland (23). Meneer Ireland gaat - ondanks het feit dat hij stripmaker is - toch op de bon en zijn dochtertje in de auto merkt op: 'daar staat een meneer die ons tekent! (24)'
Dat moet dan Jan van Haasteren zijn, die dus eigenlijk twéé keer op deze tekening staat.

 


 

 

 

 In het 11e Harry Dickson-album De diefstal van Het lam gods bezoeken Harry en Tom een kunstkenner om een beter inzicht in een kunstroof te krijgen. Markies Vittorio Leonardo d'Eco kwam Balbo bekend voor... Het is (de naam verklapt het al) Vittorio Leonardo (25), de in Italië geboren Belgische striptekenaar die vooral bekend werd als inkleurder voor het blad Robbedoes.
Later richtte hij inkleurstudio Leonardo op en voorzag tal van Europese stripalbums van kleur.
Oók de albums van Harry Dickson!

 



 


Kanaal 13 was een strip die Gerard Leever tekende voor het nieuwe Eppo Wordt Vervolgd (1985). Het ging in het eerste nummer van het omgedoopte Eppo van start en werd geschreven door Jan van Die - de 'ja' uit de Wiroja's die Sjors & Sjimmie maakten (Wilbert Plijnaar, Robert van de Kroft en Jan van Die).
In de eerste aflevering is het TV-staion op zoek naar een regisseur. Diverse sollicitanten raken - laten we zeggen - nogal opgewonden bij de aanblik van de vormen van Juffrouw Leontien.
Twee daarvan zijn de makers zélf. Links Gleever (26),  uiterst rechts Jan van Die (27)...


 

 
Dat was het voor deze keer, tot in een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

Balbo de Strip-Aap