Je ziet wel eens van die beelden van Comicconventies in Amerika, waar fans zich verkleden als hun favoriete stripfiguren. Het ziet er zelden goed uit, want echte mensen hebben nu eenmaal een andere anatomie dan striphelden. Datzelfde geldt ook voor acteurs die stripfiguren voor moeten stellen op het witte doek.
Gerard Depardieu (1) loopt er een beetje ongemakkelijk bij als Obelix.
Als stripfiguren zich gaan verkleden als stripfiguren, dan gaat het ineens een heel stuk beter.
In het album De revue zijn Gilles de Geus en de admiraal op zoek naar een geschikt kostuum (2).
Is dit wat?
Let ook even op de opblaasbare menhir!


 

 

 

In de klare lijn-strip Scott Leblanc brengt tekenaar Devig een eerbetoon aan twee kopstukken uit dat genre.
Professor Moleskin vertelt over zijn vroegere collega's Thaddeus Siegle en Paul Mortemort (3), waarin de oplettende lezertjes Professor Zonnebloem (4) en Philp Mortimer (5), de wetenschappelijke helft van het duo Blake & Mortimer herkennen.
De man op de foto (6) is de Franse wetenschapper Auguste Piccard, de man waarnaar Hergé Trifonius Zonnebloem modelleerde...

 





De Flagada (8) was een raar vliegend wezentje dat in Robbedoes-Spirou avonturen beleefde, maar het nooit tot een echt album schopte. Het kreeg zijn grootste bekendheid toen Guust Flater een keer naar een gekostumeerd bal ging als de Flagada. Of hij er ooit aankwam is niet bekend: Met het pak aan kon hij namelijk niet in z'n auto stappen!
De strip van Degotte (beter bekend van De brozems) krijgt ook een eerbetoon in Fournier's Robbedoes-album 23 Tora Torapa, waarin Robbedoes en Kwabbernoot vliegen met B.O.A.F. Better Overseas Airways Flagada.
Op het vliegtuig (7) is het maffe beestje te zien.


 



 

 

 ...Nog meer luchtvaart in Fournier's Robbedoes. In hetzelfde album zien we de Dupuis-helden Steven Sterk (10) en Natasja (9) langswandelen (11).

 

 

 
Uitgeverij Dupuis bracht ergens in de jaren zestig latex-figuurtjes van hun helden in de omloop, denk aan de grote latex Guust Flater die speciaal voor Guust door de fabrikant werd gemaakt en die Kwabbernoot zoveel overlast bezorgde...
Op de afbeeldingen (12) zijn De Smurfen en Guust te zien in de oorspronkelijke advertenties voor de poppetjes.
In het Jakke en Silvester-album U bent veel te goed vond Balbo een latex Smurf (13).
In het Robbedoes-album Klontjes voor Doebie eveneens een latex Smurf (14) en in het Robbedoes-album Tora Torapa een Guustpoppetje (15).

 


 

 

 

De poppetjes waren blijkbaar populair: in de chronologische Guust Flater deel 9 Van flaters gesproken vond Balbo een Marsupilami-poppetje in de cockpit van een jachtpiloot (16) en in Robbedoes-album 35 Malle Marilyn staat er een latex Smurf op het nachtkastje van een jongetje (17).
Het stond André Franquin vrij de Marsupilami te gebruiken, maar dat gold alleen voor hem!
Nadat hij stopte met Robbedoes droeg hij alle figuren die hij voor de reeks bedacht had over aan de uitgeverij... op één na, de Marsupilami hield hij voor zichzelf.
Het duurde tot 2017 voor het diertje zijn comeback maakte: Voor het 55e album De Marsupilami is woest kregen de auteurs toestemming de Marsupilami terug te laten komen.
Slimmeriken Tome & Janry stopten toch een Marsupilami in hun eerste Robbedoes-album Virus. Een Marsupilami-knuffel (18)!
De rechthebbenden zagen het door de vingers...

 

 

 

 

In album 38 De jeugd van Robbedoes zijn het wederom Tome & Janry die de Marsupilami laten opdraven (deze keer als vloerkleedje, 20) en een beeldje van Guust Flater (19) tonen uit de verzameling van een verzamelaar die ALLES van André Franquin compleet heeft...
...Op deel vijf van Guust na natuurlijk, want DAT BESTAAT NIET!

 

 

 


...Hetzelfde trucje werd door de heren nogmaals uitgehaald met een latex Marsupilami-poppetje (22) in Robbedoes deel 37 De terugkeer van Z.
Dankzij de merchandise kon de Marsupilami toch af en toe zijn gezicht laten zien in de Robbedoes-strip.
Yoann en Vehlmann treden in de voetsporen van Tome & Janry, in hun album Alarm Zwendeltuig! laten ze een latex Marsupilami in de cockpit van de Zwendelmobiel rondslingeren (23)...
Afbeeldingen (21): originele reclamefolders voor de latex-figuurtjes.

 


 

 

 

We sluiten deze Vlooien met Balbo af met waar we mee begonnen: Een Asterix verwijzing in een Nederlandse strip. In Alternative facts - Trumps werkelijkheid van Fred de Heij, Noël Ummers & Pieter Albert staat een verhaaltje over de Russisch-Europese politiek.
Tekenaar Fred de Heij speelt drie keer leentjebuur uit Asterix:
(24) Rare jongens die...

(25) Het vergrootglas van de introductie pagina
(26) Het banket aan het eind van het verhaal...

 


 

 

Dat was het weer voor deze keer, dank aan al mijn collega-stripfiguren en tot een volgende Vlooien met Balbo!

 

Balbo de Strip-Aap