In eerdere afleveringen van Vlooien met Balbo hebben we gezien dat stripfiguren vaak voorkomen in strips waar ze eigenlijk niet in thuishoren. Maar soms zie je niet de stripfiguren zélf, maar enkel hun namen.
Name-dropping noemen ze dat in het Engels. Mensen doen het vaak als ze indruk op hun gesprekspartners willen maken door te vertellen met welke beroemdheden ze allemaal omgang hebben. In strips gaat het daar zelden om. Vaak zijn het niet meer dan grapjes van de stripmakers.
We hebben hieronder een paar voorbeelden voor je op een rijtje gezet...André Fanquin's naam wordt gedropt in het eerste album van Een paar stappen naar het licht De geometrie van het toeval van Bruno Marchand.
Franquin heeft alleen een dochter, maar F. Ranquin heeft - te oordelen naar het sign-bord aan de gevel - zonen (& fils).

 

 


 

 

Striptekenaar Christophe Alvès eert striptekenaar Maurice Tillieux door diens naam op een bestelwagen te zetten. Tillieux heeft in het 28e Lefranc-album Het principe van Heisenberg een transportbedrijf...
Rechts een zelfportret van Tillieux met alle door bedachte personages.
Er rijdt nóg een bestelbusje in het verhaal rond met de naam van een ándere striptekenaar:
Mathieu Reynes (foto rechtsonder) is veel minder bekend dan Tillieux en publiceerde in Nederland o.a. de strips Enorme angst, Lola Bogata & Harmony.

 

 


 

 

 In Guust-gag 425 (Guust Flater chronologisch 7 Flaters schade) gebruikt Guust een buitenboordmotor voor het maken van een grote hoeveelheid soep.
Het merk van de buitenboordmotor: Jidéhem, de naam waaronder Franquin's assistent Jean de Mesmaeker striptekent...

 
  

In het Jakke en Silvester-album De wraak van de chinees is op de achtergrond tijdens een gevecht in een warenhuis in twee delen de naam van de tekenaar Walthery te zien. Walth... ery.
Ook een manier om je werk te signeren.
Walthery's naam word ook ergens anders 'gedropt'.
 
Het plaatje rechtsonder komt uit Robbedoes-album 25 De amulet van Niokolo-Koba...
De spion rechts leest in een krant met daarop de kop: 'Walthery bekent'.

 

Ook Walthery's mede-
Jakke en Silvester-auteur Gos' naam wordt keurig gedropt.
Gos is het pseudoniem van Roland Goossens.
Je vindt zijn naam op de koelkast tussen de heer en de dame (zelfde album). 


Zowat elke kiosk die in Robbedoes en Kwabbernoot voorbij komt maakt reclame voor het weekblad Robbedoes. We gaan ze niet allemaal laten zien, maar het trammetje uit Klontjes voor Doebie vonden we te leuk om te laten liggen.
En wat dacht je van het verkeersbord uit De amulet van Niokolo-Koba dat een 'geschenk' was van Robbedoes-uitgever Dupuis (zie het bordje onder het verkeersbord).

 


Ook gespot in Klontjes voor Doebie: In de bioscoop CINOC op de achtergrond draait de (fictieve) film Het nest van de marsupilami's, naar het beroemde boek van Franquin...

 
 

 

 

Ja, Franquin-opvolger Fournier had zijn draai snel gevonden en stopte zijn strips vol verwijzingen.
Sommigen springen in het oog, anderen zijn wat lastiger te zien.
Zoals deze twee uit het album Het fopklooster (links) en Tora Torapa (rechts), waarop Guust Flater en André Franquin zich beschikbaar stellen voor de verkiezingen!

 
 

 

Dat was het voor deze keer, tot in een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

Balbo de Strip-Aap