In deze 'Vlooien met Balbo' gaat Balbo opnieuw op zoek naar strips of stripfiguren die opduiken in een andere reeks dan hun eigen.
Tangy & Laverdure kwamen in 'Collega's in de strip' al diverse collega-piloten tegen (zie hier), zoals Buck Danny en Dan cooper; hieronder treffen ze een collega stripheld/piloot die we in Nederland niet kennen, maar die in Frankrijk een zekere bekendheid genoot. Links een afbeelding uit Remy Herphelin's avonturen. Rechts ook, maar daar komen Tangy & Laverdure op bezoek. 

 

 

Normaal gesproken behandel ik geen gast-optredens uit gag-strips in mijn rubriek. Daar is geen beginnen aan. Vrijwel elke gagstripmaker voert wel een keer Batman, Superman of een Smurf ten tonele. Maar voor deze keer maak ik een uitzondering omdat Jesse van Muylwijck twee gastrollen in één gagstrook combineert.
In de slungelige ober herkennen we Guust Flater en het besmeurde boekje is zoals De Rechter zelf al zegt de allereerste Nederlandse Donald Duck uit 1952.

André Franquin eert collega-stripbroeder Hergé, meer precies diens creaties Kuifje en Bobbie.
Uit het album Franquin Meester van de lach twee tekeningen die ooit in Robbedoes stonden: Robbedoes in de outfit van Kuifje en een verdwaalde Bobbie de de Robbedoes-redactie met een bezoekje vereert...

  

 

In het eerste album De decoder van de strip De laatste tempelier steekt tekenaar Miguel Lalor zijn bewondering voor collega-stripmaker Leo niet onder stoelen of banken: Hij hangt 'm bóven de bank! 
Op de muur een poster van Leo's Aldebaran.
Minder bescheiden: er hangt ook een poster van Lalor's eigen (in Nederland onvertaald gebleven) strip Myrkos in het appartement van hoofdpersoon Sean Reilly.

 


 

 

 

...Maar nóg hoger heeft Miguel Lalor blijkbaar stripmakers Kraehn & Jusseaume zitten, het negende deel De schat van Tonkin van hun strip Tramp krijgt in De laatste tempelier 3 De verzonken kerk zelfs een eigen billboard toebedeeld!

 


 

 

 

In het album De meester van de zwarte hosties (Robbedoes oneshot 11) worden Robbedoes en Kwabbernoot aan het eind van het avontuur door een grote menigte terug ontvangen in Brussel. De 'ketjes' hangen zelfs in de lantarenpaal om een glimp van hun helden op te vangen (links). Een soortgelijke scène kennen we uit het (onlangs voor het eerst in kleur verschenen) eerste Kuifje avontuur: Kuifje in het land van de Sovjets (rechts).
Maar bij Robbedoes zijn het twee bekende figuren die in de lantarenpaal geklommen zijn: Kwik en Flupke, die andere striphelden van Kuifje-schepper Hergé!

 


 

 

 

In 1969 stond er ineens een kort verhaal in de Robbedoes waarin Buck Danny - die doorgaans zo koel als een komkommer is - ineens totaal van de kook lijkt. Hij zit te zingen in de cockpit, haalt vreemde capriolen uit en stort bijna te pletter. Zijn collega's weten niet wat hen overkomt.
Als Buck zijn kist aan de grond zet - nou ja... er tegenaan smakt - blijkt het vreemde gedrag van de piloot heel verklaarbaar. In plaats van Buck zat een collega stripheld achter de stuurknuppel...

 

 

 

 

Tot slot een hele stoot gastoptredens ineens.
Aan het begin van zijn tweede avontuur Bij de vlindermensen bezoekt
Dokter Zwitser het museum.
Daar is ook een schoolklasje op bezoek. In deze klas herkennen we zeven (!) stripheldjes uit het weekblad Robbedoes.
Achtereenvolgens zijn het Geniale Olivier (Devos), Isabel (Will), Sophie (Jidehem), Roeltje (Franquin), Steven Sterk (Peyo), Bollie (Roba) en Rattekopje (Walthery).

 


 

 

 

Dat was het weer voor deze keer, dank aan al mijn collega-stripfiguren en tot een volgende Vlooien met Balbo!

 

Balbo de Strip-Aap