In deze 'Vlooien met Balbo' legt Balbo strips onder het vergrootglas en ontdekt striphelden die in de verkeerde strip rondlopen en verwijzingen naar bekende elementen uit stripverhalen. Zoals op de voorkant van de Volkskrantbijlage Sir Edmund van 4 juni 2016. In het kader van een artikel over de Romeinen bedient Sir Edmund zich van een lettertype dat Balbo zeer bekend voorkomt.
Dat van Asterix (zie inzet)...


 

 

 

Geen toeval, want in de bijlage komen we nog een bekend beeldelement uit Asterix tegen...
Het vergrootglas boven de landkaart...

Juanjo Guarnido tekent in zijn strip Blacksad geen mensen, maar dierfiguren. Tja en als je dan een coyote in je strip hebt rondlopen, dan ligt het voor de hand de renkoekoek oftewel de Roadrunner een gastrolletje te laten vervullen.
Links werk uit Blacksad deel 5 Amarillo, rechts de inspiratiebron uit de tekenfilmstudio.

  

...Guarniodo benadrukt de invloed die de tekenfilm op zijn werk heeft gehad door in datzelfde Blacksad-album een circus te vernoemen naar twee tekenaar die bij Disney carriere hebben gemaakt.
Ub Iwerks (linksonder) was een van de grondleggers van de Mickey Mouse-films van Disney; Mike Kupka zie je rechtsonder, in het midden een voorbeeld van zijn Disney-werk.

 


 

 

 

Een grote Kelt wordt in het eerste Walhalla-album Gevaarlijke streken aangesproken met de naam Sintex, maar oplettende lezertjes herkennen er de bijlzwaaiende stripheld Slaine van Simon Bisley in...

 


 

 

En in De Joodse brigade deel 2 TTG zitten ineens de Belgische striphelden Jommeke, Filiberke en diens hond Pekkie langs de kant van de weg. Hoewel ze onderhand 280 avonturen beleefden treft tekenaar Marvano ze net op het moment dat ze zich een heel eind van huis stierlijk zitten te vervelen...

 


 

 

 

In het album De Bovenbazen: tekenaars eren een meesterwerk wordt het gehele Tom-Poes & Heer Bommel-verhaal De bovenbazen geinterpreteerd door een bonte stoet aan Nederlandse striptekenaars. Onder hen is ook Eddie de Jong (Van Windig & De Jong), die in een van zijn stroken een paar van zijn eigen helden verstopt.
Linksboven Eddie's strook met aan de muur in het eerste plaatje maskers van Donald Duck, Dick Bosch en Heinz.
Windig & De Jong waren van plan hun carriere als striptekenaars te beginnen bij de Donald Duck, maar werden door de Duckredactie afgewezen en maakten voor hun blad Gezellig & Leuk een aantal Duck-persiflafes.
Dick Bosch (rechtsboven) was een parodie die Windig en de Jong maakten op de oer-Nederlandse jiu-jitsu-held Dick Bos van Alfred Mazure. Heinz (linksonder) was hun meest succesvolle creatie, de strip liep jarenlang in diverse Nederlandse kranten.
Rechtonder de oorspronkelijke strook van Marten Toonder.

 


 

 

 

We sluiten weer af met Asterix & Obelix die in het 26e album van Tangy & Laverdure Gevangene van de Serviers opnieuw mogen komen opdraven.
De piloten sluiten hun avontuur af met een feestmaaltijd.
Feestmaaltijd=Asterix moet tekenaar Yves Fernadez hebben gedacht en hij verkleedt twee piloten als de beroemde Galiers.
De bij Asterix zo gebruikelijke everzwijnen zijn ook aanwezig: op de barbeque.
Niet zo herkenbaar als we dat van de Asterix-afleveringen gewend zijn, en daarom t
ekent Fernandez er voor de duidelijkheid nog maar even twee nog niet geslachtte zwijntjes bij, waarvan we er hier rechtsboven eentje laten zien...

 


 

 

 

Dat was het weer voor deze keer, dank aan al mijn collega-stripfiguren en tot een volgende Vlooien met Balbo!

 

Balbo de Strip-Aap