De Strip-Aap Top 13 Integrale uitgaven 2015

De 13 leukste integrale bundels van het afgelopen jaar

 

 

   

 

 

1

 

Govert Suurbier

 

Integraal 1 HC



Verrassend leuke bundeling van de eerste vier avonturen van Govert Suurbier vol verwijzingen naar negentiende- & twintigste-eeuwse avonturiers die de hoeken van de aarde gingen ontdekken. Govert wordt uitgezonden naar Borneo, Parijs, de Noordpool en naar Nazi-Duitsland...

 

 

lees hier onze recensie

   

 

 

2

 

Gilles de Geus

 

Integraal 1 & 2 HC

 

 

Oer-Nederlandse strip met de watergeus Gilles in de hoofdrol. In deel 1 is te lezen hoe hij begon als eenvoudige struikrover en verzeild raakte in het gevolg van de prins van Oranje. Veel grappen, veel grollen en zelfs slapstick, maar ook brokjes echte geschiedenis!

 

 

lees hier onze recensie van deel 1

   

 

 

3

 

Blast

 

Integraal HC

 

 

Een klassieker, al jaren uitverkocht, nu gelukkig in een integrale. Zonder dossier of extra's maar wie Blast nog niet eerder las: grijp je kans. Het duistere verhaal over een man met psychoses die de weg (en zichzelf) volledig kwijtraakt en de politie manipuleert zijn verhaal aan te horen.
Heftig.

 

 

lees hier onze recensie van het oorspronkelijke deel 4

   

 

 

4

 

Stampede!

 

(Bijna) Integraal HC

 

 

Er mocht wel een cowboy-strip in Eppo. Letteraar Peter de Wit greep de kans en amuseerde zich te pletter met het tekenen en schrijven van Stampede! Bij herlezing blijkt het veel beter te zijn dan we destijds van deze opvulstrip dachten. Inclusief de latere incarnatie De Cowboys.
Het begin van de stripcarrière van Sigmund's Peter de Wit.

 

 

lees hier onze recensie

   

 

 

5

 

De Generaal

 

Integraal 4, 5 & 6 HC

 

 

De zesde integrale al weer. Nog twee te gaan. Geheel opnieuw ingekleurd en elke deel is voorzien van een omvangrijk en interessant dossier waarin de redacteuren ook andere strips van Peter de Smet bespreken en onderbrengen. De Smet-biografie en Generaal integraal in één.

 

 

lees hier onze recensie van deel 3

 
   

 

 

6

 

Kraken

 

Integraal HC

 

 

Deze horrorstrip is nooit eerder compleet in het Nederlands vertaald. Kraken is een monster dat zich in de riolen van Metropol ophoudt. De rioolpolitie jaagt op hem, maar in deze reeks korte verhalen krijgt de lezer het monster nauwelijks te zien. Niet nodig: Het gedrag van de mensheid levert meer dan voldoende horreur op.
Sfeervolle zwart-wit tekeningen met veel slagschaduw.

 

 

lees hier onze recensie

 
   

 

 

7

 

Trigië

 

Integraal 1 & 2 HC

 

 

Don Lawrence is een Brit, maar staat bekend als één van de beste 'Nederlandse' tekenaars. Trigië stond al in Sjors, Don brak écht door met het speciaal voor Eppo gemaakte Storm, maar deze science-fiction strip vol Romeins aandoende  klederdracht en -architectuur is nog steeds populair.
Perfect gereproduceerde integrale met informatief dossier. De verhalen zijn leuk, het tekenwerk magistraal!

 

 

lees hier onze recensie

 
   

 

 

8

 

Agent 327

 

Integraal 5 & 6 HC

 

 

De comeback van Agent 327. Lodewijk staakte de reeks na elf albums wegens tijdgebrek. Te druk met reclametekenen, maar het bleef knagen. Lodewijk verdubbelde na z'n comeback het aantal Agent 327-albums. Fijn, maar het niveau van zijn eerste run haalde hij met de nieuwe avonturen niet. Toch valt er genoeg te genieten, al was het maar om de dossiers waarin Lodewijk zelf één en ander toelicht.

 

 

lees hier onze recensie van deel 3 & 4

   

 

 

9

 

De Rode Ridder

 

Integraal De Biddeloo-jaren 1, 2 & 3 HC

 

 

Genrestrip De Rode Ridder loopt nog steeds. De uitgeverij bundelt de eerste avonturen in een zesdelige reeks. Inmiddels is de tweede reeks (Karel Biddeloo) van start gegaan. Uitgegeven in het klassieke blauw-wit, met verzorgde toelichtingen. Een stukje striphistorie. Strips die geen ander doel hebben dan verstrooiïng te bieden.

 

 

lees hier onze recensie van deel 1 & 2
                                  (De eerste avonturen)

 
   

 

 

10

 

Bakelandt

 

Integaal 1, 2, 3 & 4

 

 

Net als De Rode Ridder een strip zonder pretenties.
Kwantiteit was bij het vervaardigen van deze Belgische strips minstens even belangrijk als kwaliteit.
Nadrukkelijk bedoeld om de Vlaamse nationaliteit te benadrukken en zich afspelend in de tijd van Napoleon.
Het historische kader maakt de strip interessant en de integrales verschijnen al in net zo'n hoog tempo als de oorspronkelijke strips destijds.

 

lees hier onze recensie van deel 1

   

 

 

11

 

Jugurtha

 

Integraal 2 & 3 HC

 

 

Er was een tijd dat Franz tot de groten onder de striptekenaars werd gerekend. Tegenwoordig is hij een beetje vergeten. Niet terecht. Zijn historische epos Jugurtha wordt gelukkig herdrukt in een integrale reeks.
Fraai tekenwerk, prima verhalen uit de tijd dat de strip langzaamaan volwassen aan het worden was.

 

 

lees hier onze recensie van deel 1

   

 

 

12

 

Brammetje Bram

 

Integraal 3 HC

 

 

De eerste Brammetje Bram integrales bundelen de Sjors-verhalen, waarvan er slechts één eerder in albumvorm verscheen. Veel onuitgegeven waar voor je geld dus.
Frans Buissink's verhalen zijn niet opzienbarend en drijven grotendeels op slapstick, maar het dynamische tekenwerk van Eddy Ryssack is erg leuk. Niet essentieel, maar potdomme wat sympatiek!

 

 

lees hier onze recensie van deel 1 & 2

 
   

 

 

13

 

Natasja

 

Integraal 4 & 5 HC

 

 

Natasja was zo'n beetje de éérste vrouwelijke stripheld, tekenen kon Francois Walthery als de beste, maar verhalen schrijven vond hij minder belangrijk. Een hele stoet aan scenaristen trekt voorbij in de integrale reeks. De verhalen worden steeds slapper, maar de plaatjes blijven een genot om naar te kijken. Temeer daar Walthery ze helemaal  volstopt met verwijzingen en gastoptredens.

 

 

lees hier onze recensie van deel 2, 3 & 4