Recensie De bom HC door Denis Rodier, Didier Alcante & L.F. Bollee (De creatie van de atoombom)

 

Recensie De bom HC
door Denis Rodier, Didier Alcante & L.F. Bollee
(De creatie van de atoombom)

 

Je moet er even voor gaan zitten, maar je krijgt wel waar voor je inzet: In 450 pagina's vertelt Didier Alcante – bijgestaan door L.F. Bollée het verhaal van De bom. Van het ontstaan van het idee tot de fatale dag dat hij gebruikt werd om Hiroshima en Nagasaki van de kaart te vegen. Een ongelovelijke hoeveelheid figuren en figuranten passeren de revue, zonder dat de lezer ook maar een moment de draad kwijt raakt. Alcante en Bollée vertellen hun toch wel ingewikkelde verhaal rond het Amerikaanse Manhattan atoombom-project bijzonder helder en belichten het onderwerp van uit allerlei hoeken: De wetenschappers, de politici, de militairen, maar ook hoe er in andere landen voorstond wat betreft het kernonderzoek, hoe de Nazi's achterop raakten doordat in hun Noorse fabriek de fabricage van zwaar water werd gesaboteerd, hoe het transport van het uranium naar de Pacific verliep, je kunt het zo gek niet bedenken of de schrijvers van De bom brengen je op de hoogte.
Om het verhaal een beetje 'n menselijk gezicht te geven verzonnen ze één figuur: ze gaven de Japanner wiens schaduw op de stoep van een bankgebouw werd gebrand een gezicht en een naam. En ze laten hun verhaal vertellen door het uranium, alsof het een bewustzijn zou hebben.
Klinkt misschien als een kunstgreep, maar voelt bij het lezen absoluut niet zo aan.


Complimenten ook voor tekenaar Denis Rodier. De man tekende totnogtoe veel comics (je zou hem kunnen kennen van Arale en De drakenorde), met name Superman en dat is aan zijn stijl te zien. Hij is dus gewend aan een hoog werktempo, geen overbodigheid bij zo'n pil.
Hoewel liefhebbers van comics en van Europese strips nog wel eens loodrecht tegenover elkaar staan is Rodier's werk ook voor liefhebbers van Europese strips zeker goed te verteren. Heel heldere tekeningen, mooi verzorgde en met een vlotte penseelvoering getekende platen.

Didier Alcante is bekender in de Nederlandse stripwinkel: Hij schreef onder andere Rani, Re-mind, Ars Magna en Complot.
Geen van die strips haalt het niveau dat hij hier neerzet met De bom.
Als ze met eenzelfde aanpak een album maakten over het Amerikaanse maanraketprogramma?
Ik zou het ongezien kopen!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!