Recensie De erectie deel 1 door Lounis Chabane & Jim

Recensie De erectie deel 1 door Lounis Chabane & Jim

 

Recensie De erectie deel 1
door Lounis Chabane & Jim

 

Fronsten wij al bij de titel van het Saga-album Starfuckers, met het nieuwste Jim-boek van Saga is het helemáál raak: De erectie! Maar – eerlijk is eerlijk – Starfuckers bleek toch een vlag die de lading dekte, zij het niet op de manier die je in eerste instantie zou verwachten. Misschien geldt dat voor De erectie evenzeer...?
En inderdaad!
Na het lezen van dit eerste deel zou ik niet zo 1-2-3 en betere titel kunnen bedenken, want het verhaal gaat over een erectie. Eén die flink wat ophef veroorzaakt...
Als de kinderen uit logeren zijn wil Florent van de 48e verjaardag van zijn lief een onvergetelijke avond maken.
Hij koopt en slikt een blauw pilletje. Zomaar. Voor de grap eigenlijk. Bij wijze van kadootje. Als Lea halverwege de avond per ongeluk zijn chemisch opgewekte erectie opmerkt valt dat bij haar totáál verkeerd...


Met dit eerste deel van een tweeluik levert Jim opnieuw een verhaal in de relationele sfeer af waarin seks slechts zijdelings een rol speelt. In het nawoord valt te lezen dat hij bij het schrijven zo'n veel-deuren-klucht in gedachten had en
De erectie is inderdaad een beetje een klucht, zij het zonder de deuren die John Lanting groot hebben gemaakt. En met een serieuze ondertoon, want Jim bedrijft hier geen onderbroekenlol.
De reactie van Lea op de erectie van haar man is een beetje overdreven, maar precies genoeg om het op een ietwat wrange manier grappig te maken. Zeker als zij hem dwingt een jas rond zijn middel te knopen om dat vreselijke ding uit het zicht te houden.
Het tekenwerk is deze keer opnieuw in handen van Lounis Chabane (die ook Jim's
Helena tekende) en het ziet er weer tot in de puntjes verzorgd uit, zonder dat het statisch wordt. De inkleuring van Delphine is ook al zo prachtig.
Een verhaal dat zich grotendeels gedragen wordt door de interactie  tussen twee personen visueel levendig houden is een uitdaging, maar Chabane lijkt er geen moeite mee te hebben. Hij maakt optimaal gebruik van het decor, een fraaie oude etage waar het paar woont. Onder de vaardige handen van de tekenaar wordt het gebouw haast een dérde persoon!


Een album als dit eerste deel van
De erectie hadden we nog niet eerder gelezen.
Na het lezen vraag je je af waarom niemand er eerder aan gedacht heeft dit verhaal te schrijven...
Gelukkig deed Jim het.(HH)

Interesse? Koop het album hier!