Recensie Had meneer nog iets gewenst? HC door Virginie Augustin & Hubert

 

Recensie Had meneer nog iets gewenst? HC
door Virginie Augustin & Hubert

 

Op het eerste gezicht is Had meneer nog iets gewenst? een graphic novel over een dandy-achtige edelman en een alledaags dienstmeisje. Lisbeth is echter niet zo alledaags. Ze is de enige in de huishouding van meneer Edward die niet meeroddelt en zich strikt met haar eigen zaken bemoeit. Eigenlijk zegt het schutblad van deze uitgave alles: Wat een gemarmerd schutblad lijkt (zoals dat in veel oude boeken voorkwam) is in feite een gewriemel van naakte lijven, een orgie waar geen eind aan komt.
Aanvankelijk drijft de liederlijke edelman de spot met Lisbeth, maar gaandeweg raakt hij geïntrigeerd door haar kalme stilzwijgen. Hij zorgt ervoor dat zij het is die hem 's nachts naar bed brengt na zijn wilde escapades en probeert haar te shockeren met wilde verhalen over zijn veroveringen en de afmeting van zijn lid. Het gaat aanvankelijk meer over zijn edele delen dan over de edelman zélf. Maar Lisbeth laat zich niet shockeren, of ze laat het niet merken.


Het scenario van Hubert (De alchimist, Beeldschoon) is behoorlijk expliciet, banaal zelfs hier en daar. Maar het 'bloot' is functioneel; het toont aan wat voor een figuur Edward eigenlijk is en verklaart het gevoel dat Lisbeth voor hem ontwikkelt.
Het tekenwerk van Virginie Augustin (Alim de leerlooijer, Whaligoe) is niet alledaags, maar ik vind het erg mooi.
Wie oppervlakkig kijkt vindt het misschien krasserig, maar ze heeft dit verhaal heel knap in beeld gebracht, zeker als je je bedenkt dat Had meneer nog iets gewenst? vooral leunt op de dialogen, waardoor het maar al te snel statisch kan worden.
Aan het eind wordt duidelijk wat 'meneer gewenst' had en waardoor het – hoewel hij ogenschijnlijk een spannend leven leidt – allemaal zo misgelopen is met hem...(HH)

Interesse? Koop het album hier!