Recensie De vliegenier 1 Het vertrek door Eric Arnoux, Chrys Milien & Jean-Charles Kraehn

 Recensie De vliegenier 1 Het vertrek door Eric Arnoux, Chrys Milien & Jean-Charles Kraehn


Recensie De vliegenier 1 Het vertrek
door Eric Arnoux, Chrys Milien & Jean-Charles Kraehn

 

Hoewel er in het hele album geen vliegdekschip te bekennen is, is De vliegenier wel degelijk opgestegen vanaf een schip. De oorsprong van De vliegenier ligt namelijk in de strip Tramp over een trawler en haar kapitein Yann Calec. In deel 7, 8 en 9 van die reeks speelde Tanguy-la-vie-dure (Tangy-zwaar-leven) een bijrol naast de scheepskapitein.
Zijn naam (een bijnaam zoals we in het eerste deel van De vliegenier leren) is natuurlijk een verwijzing naar die ándere pilotenstrip Tangy & Laverdure, maar dat terzijde.
Josef Montval's 'harde leven' vormt de kern van deze nieuwe reeks van sterscenarist Jean-Charles Kraehn (De Onthoofde arenden, De sprinkhaan, Gil St. André). Josef groeide op in Deutsch Ost-Afrika als zoon van een dominee en leerde vliegen in zijn vader's tweedekker 'Gott mit uns'. Een goed getroffen naam: Bij zijn eerste poging het ding te besturen verliest Josef onderweg bijna zijn vader en zet hij de kist op niet al te subtiele wijze aan de grond.
Eenmaal veilig terug op terra firma ontmoet hij voor het eerst Silke Becker, vrouw van een hooghartige en akelige kolonist.
Dominee Montval besluit Herr Becker een lesje nederigheid te leren, maar dat pakt – voor Silke en voor Josef – helemaal verkeerd uit.
Josef voelt zich tijdens de nasleep van de dramatische gebeurtenissen bedrogen door zijn vader en knijpt er met diens vliegtuig tussenuit. Naar zijn oom die in het Duitse koloniale leger vecht tegen de Engelsen en graag gebruik had willen maken van het vliegtuig van de dominee, ware het niet dat die daar faliekant tegen was...

 

Een mooi uitgangspunt voor deze avonturenstrip: Strips met geschiedenis zijn populair en ook pilotenstrips zijn weer helemaal terug in de verkoop top tien; de keuze voor koloniaal Duitsland is interessant en weinig gezien in de stripwinkel.
Het scenario van Kraehn is – als altijd – kundig. Hij vertelt soepel en weet zijn karakters interessant en geloofwaardig te maken.
...Al Josef blijkt iets doortastender te zijn dan de gemiddelde jongen van zijn leeftijd, maar dat mag in een avonturenstrip.
Temeer daar Kraehn nergens pretentieus wordt in zijn werk.
Het vertrek is ook voor wie de serie Tramp niet kent een prima startpunt, aangezien kapitein Calec – voorlopig – alleen gebruikt wordt om De vliegenier een duwtje in de rug te geven. Dit eerste album laat zich prima lezen zonder kennis van de Tramp-delen waarin Tanguy-la-vie-dure zijn opwachting maakte. Er is trouwens ook geen kennis van – of diepgaande liefde voor – vliegtuigjes nodig om deze strip te kunnen waarderen.
Het tekenwerk van Erik Arnoux (Timon van de Velden, Sofaletta, Celadon run) & Chrys Millien is helder en toegankelijk. Misschien niet virtuoos, maar eigenlijk precies wat een strip van dit kaliber nodig heeft. Want De vliegenier heeft volgens mijn bescheiden mening de potentie uit te kunnen groeien tot een topstrip. Springplank Tramp was al een prima strip, maar vond nooit echt het grote publiek.
De vliegenier kan dunkt mij tot grotere hoogten stijgen...


(HH)

Interesse? Koop het album hier!