bedacht). Het zit de verzetsstrijders niet mee want onderweg naar het onderduikadres krijgen ze een klapband. Een tegemoetkomende hulpvaardige Duitser ontdekt de vluchtelingen en hij wordt door de pastoor buiten westen gemept. Zijn motor dumpen ze in het water. Dat is half werk blijkt later als ze door een Duitse patrouille achternagezeten worden. Volgt geschiet over en weer met doden aan weerskanten. Erg geloofwaardig is het allemaal niet. Een officier die zijn dolk achter de ceintuur van zijn lange jas vandaan tovert als een Mexicaanse messenwerper uit een spaghettiwestern en 8 dode Duitsers die je vlak naast je boerderij begraaft. Over mogelijke represailles maakt schijnbaar niemand zich zorgen. Haas is een strip vol onbezonnen actie die weinig met het werkelijke beeld van de oorlog van doen heeft. Het wordt helemaal hilarisch als aan het eind Ben Eli de nieuwe pastoor is van het dorp Drimmelbergen.
Waarom de Duitse schurk feldwebel Larkin (Engelser kan de naam bijna niet) in Wehrmacht uniform zich gedraagt als een rasechte ss-commandant is uiterst merkwaardig. Om inlichtingen te verkrijgen schiet hij zonder pardon de ene na de andere verdachte overhoop.
Ondanks de suggestie van zorgvuldig bronnenonderzoek, die wordt gewekt met een toegevoegd dossier, rammelt het verhaal aan alle kanten. Het is kort gezegd pulp zoals we die kennen van de Strijdclassics en de Victoria reeks.
Niks mis mee maar je moet er geen andere pretenties op plakken.

 

(FTH)