commandant geeft hen dan opdracht Duitse parachutisten onschadelijk te maken. Daar komt weinig van terecht omdat de Duitsers veel beter en zwaarder bewapend zijn. Ze besluiten naar Rotterdam te gaan om daar door te vechten. Een boer verschaft hun burgerkleding waarmee ze op pad kunnen. Eenmaal aangekomen worden ze ingedeeld bij het luchtafweergeschut. Maar het is al snel einde verhaal. Via de radio horen Victor en de zijnen de capitulatietoespraak van generaal Winkelman.
De Duitsers laten soldaten die normaal werk hebben gelijk weer vrij. Victor en zijn maat Chris fietsen daarop naar huis. Onderweg zien ze een neergestort Duits vliegtuig. Ondanks nadrukkelijke protesten van Victor neemt Chris de revolver mee van een gesneuvelde Duitse militair. Een eind verder worden ze door twee Duitsers staande gehouden. Met zijn handen omhoog is de revolver achter de broeksband van Chris goed zichtbaar. Chris vlucht en wordt neergeschoten. Victor rent de andere kant op en verstopt zich totdat de Duitsers verdwenen zijn.
Volgt hoe Victor omgaat met de verwerking van al deze gebeurtenissen. Er is ook nog Esther zijn Joodse vriendin die plotseling verdwijnt. Wat gebeurt er toch allemaal?

Goede sfeervolle tekening van Nederland in de bange meidagen 1940 gezien door de ogen van een gewone jonge soldaat. Het is ook dit verhaal, dat van de gewone man in een wereld die in brand staat, dat de tekenaar voor het voetlicht wil brengen. Hij onderstreept het nog eens met de documentatie die aan het boek is toegevoegd.
Vervolg in deel 2.

 

(FTH)