Recensie YS de legende 1 Verraad
door Dejan Nenadov & Jean-Luc Istin



 

Scenarist Jean-Luc Istin schrijft het liefst – en het best – over mythische figuren en tijden. Hij heeft al heel wat historische stripseries op zijn naam staan zoals Druïden, Merlijn, Drakenorde en Lancelot.
Als altijd op het grensvlak tussen de historie en de fantasy pakt hij het met zijn nieuwste project YS de legende – wat mij betreft – nog interessanter aan. Hier bouwt hij zijn verhaal namelijk niet om de legende heen, maar verstript hij de legende zelf.
Ys was een Bretonse stad die door de golven verzwolgen werd of – volgens andere bronnen – onder het wateroppervlak gebouwd werd.
Blijkbaar heeft Istin Ys hoog zitten, want ook in zijn strip Druïden voerde hij de stad al op...
In YS de legende hanteert Istin ongeveer eenzelfde thema als in Druïden, waarin het oude geloof van de Druïden onder druk komt te staan door de opkomst van het Christendom. Je zou YS als een spin-off van de reeks kunnen beschouwen als het niet zo anders was, zowel qua verhaal als wat de tekeningen betreft.
Hoe het precies zit met YS wordt in dit eerste deel Verraad nog niet uit de doeken gedaan.
Eerst is het de beurt aan Koning Gradlon die aan de Romeinse geestelijke Antonius Avea zijn levensverhaal vertelt...

 



De tekenstijl van Dejan Nenadov vergt enig doorzettingsvermogen van de lezer. De man is absoluut een tekentalent, maar zijn tekeningen ogen weinig glad en gepolijst. Een eerste indruk zou kunnen doen vermoeden dat hij maar wat raak smeert, maar wie beter kijkt ziet dat Nenadov wel degelijk talent heeft. Tussen de breed opgezette penseelstreken door is Nenadov ook in staat tot precies en fijngevoelig arceren.
Juist door deze tegenstelling in tekenwerk houdt Nenadov de tekeningen interessant voor de lezer, al heb ik het idee dat hij er nog een beetje in moet groeien.
Ongeveer hetzelfde zou je ook van het verhaal kunnen zeggen: Veel ontblote bovenlijven, indrukwekkende spierbundels, pijnlijke initiatie-rituelen en zwaardvechtende mannen, beetje voor de hand liggend allemaal. Ware het niet dat Istin deze barbaren-strip boven haar middelmatige soortgenoten uittilt met een bijzonder heftig en aangrijpend slot van dit eerste deel.
Wat er verteld wordt lees je hier niet voor de eerste keer, maar Istin vertelt het wel zo dat het je bij de strot grijpt.
Verontrustend maar veelbelovend!




(HH)