Recensie Ongekroonde helden 1: Frans I en de Connetable van Bourbon
door Ocana, Runberg & Deutsch

 

 

Onlangs ving ik het volgende gesprek op:
'Binnenkort hebben we dus Willem IV op de troon...'
'Willem IV? Hoe kan dat nou? We hebben er toch al víjf gehad?'
Klopt helemaal.
Maar die ander heeft óók gelijk.
We hadden namelijk éérst vijf stadhouders en daarna nog eens drie koningen - waarbij ze besloten opnieuw te gaan nummeren - en die heetten allemaal Willem!
Veel creativiteit op het gebied van namen leggen vorstengeslachten over het algemeen niet aan de dag.
Dat maakt onze geschiedenisboekjes ook zo onoverzichtelijk. Het stikt – naast de Willems – van de Frans-en, Phillip-en en Karels. Probeer die maar eens uit elkaar te houden!
Dat zoiets een lastige klus is blijkt ook weer uit het eerste deel van de serie Ongekroonde helden van Casterman.
Het eerste deel speelt in de zestiende eeuw en in de hoofdrollen vinden we Koning Frans I en Karel III van Bourbon. De laatste is geen koning, maar een Connétable – letterlijk stalbewaarder, maar in werkelijkheid een grotere eer.

 


Wie niet heel diep in de Europese geschiedenis is ingevoerd moet even doorbijten bij het lezen van deze strip, maar scenaristen Lorant Deutsch en Sylvain Runberg (De Aantekeningen van Darwin) weten het voor de vasthoudende lezer uiteindelijk allemaal wel helder te verklaren.
In het kort komt het er op neer dat Frans en Karel aanvankelijk vriendjes waren en dat Karel aan Franse I's zijde mee vocht in de Italiaanse oorlogen. Later sluit hij zich aan bij Frans I's aartsvijand keizer Karel V van Spanje (geen familie van Karel III!).
Een verrader en een overloper dus, deze voormalige Connétable van Frankrijk?

 

 

Als Karel III tijdens de slag bij Pavia Frans I in handen krijgt neemt dit boek een aanvang.
Frans en Karel halen herinneringen op, maar erg gezellig wordt het niet.
De zaken zijn niet zo zwart-wit zijn als ze in de geschiedenisboekjes worden voorgesteld en het wordt de lezer langzaamaan duidelijk dat beide heren - al dan niet gedwongen door de omstandigheden - forse steken hebben laten vallen...
De tekeningen van Eduardo Ocana (De Aantekeningen van Darwin) zijn OK, al zwabbert hij nog wat, en worden fraai ondersteund door de stemmige inkleuring van Luca Merli.
Eén puntje van kritiek: Een soort stamboompje voor- of achterin had het lezen er een stuk makkelijker op gemaakt...
Leuk initiatief deze stripreeks, laten we hopen dat er nog vele delen zullen volgen om de warboel die de Europese geschiedenis vormt wat voor ons te ontwarren.



(HH)