Recensie Pinkerton 1: Jesse James 1875
door Damour & Guerin

 

 

 

Ambitie is een gevaarlijk ding.
Zónder kom je er niet in dit leven, maar teveel en je schiet door.
Dat gebeurt in dit stripalbum ook met vader en zoon Pinkerton.
In hun pogingen om van National Detective Agency Pinkerton het beste en bekendste detectivebureau van de Verenigde Staten te maken verliezen ze alle normen uit het oog.
Zoon William is er bijzonder op gebrand de gebroeders Frank en Jesse James in te rekenen.
Hij weet zéker dat ze zich in het huis van hun moeder ophouden, maar hij heeft een reden nodig om de aanval in te zetten.
Kijk, als de James-broeders nou eens het eerste schot losten...
Maar dat doen ze niet!
Daar heeft William echter wel een oplossing voor die de lezer meteen duidelijk maakt met wat voor een man we hier te maken hebben.
William's vader en oprichter van het bureau Allan Pinkerton is weinig beter...




In dit eerste deel Jesse James – 1875 koppelt schrijver Remi Guerin op geloofwaardige wijze Robert Ford – de moordenaar van Jesse James – aan het beroemde detective bureau.
Dat verband is in de geschiedenisboekjes niet te vinden, maar dat verklaart de scenarist Guerin door de mond van Allan Pinkerton: 'Niemand zal ooit weten welke rol wij in deze zaak speelden'.
De tekeningen van Damour (Nash) zijn wat grof, maar toch hebben beide heren met Pinkerton een interessant album afgeleverd dat smaakt naar meer en stukken volwassener is dan het het qua thema vergelijkbare Ronson Inc...
Of je jaagt op goud of op roem, het zijn keerzijden van dezelfde medaille, zeker als aan beide kanten van de wet verwerpelijke methodes toepast worden zonder enig respect voor het leven van anderen...




(HH)