Recensie Bouncer 8 To hell... HC
door Boucq & Jodorowsky


 

De rechten van de strip Bouncer zijn in Frankrijk overgegaan van Les Humanoïdes Associés naar Uitgeverij Glenat. Dat heeft in Nederland tot gevolg dat Oog & Blik – die de eerste zeven delen uitgaf – de reeks niet langer kan voortzetten. Het goede nieuws is dat Glenat besloten heeft dat zelf te doen en daarom ligt Bouncer 8 To hell gewoon in de winkels. Op hetzelfde formaat als de eerste zeven delen, iets dat uitgevers tegenwoordig zelfs bínnen een reeks niet eens meer voor elkaar lijken krijgen... Voor de verzamelaar maakt de overstap dus niet zoveel uit, voor nieuwe lezers is het maar de vraag of de vorige zeven delen (er zijn er een paar uitverkocht) allemaal herdrukt zullen worden door Oog & Blik nu de kaarten geschud zijn, maar deel 8 is het begin van een nieuwe cyclus, dus ook lezers die de eerste zeven delen niet gelezen hebben kunnen hier zonder problemen instappen.



Scenarist Jodorowsky houdt van extremen. Niet voor niets worden zijn strips bevolkt met fysiek gemankeerde mensen. Bouncer heeft maar één arm en zelfs de hond Mocho moet een pootje missen. Het verhindert hen echter niet heldendaden te verrichten.
Behoorlijk extreem is ook Pretty John, de gebochelde zoon van Ugly John die de gevangenis Deep End bestiert.
Als Pretty John voor zijn vader een gevangene komt ophalen uit het stadje van Bouncer besluit hij zich eerst even te gaan vertreden in de saloon. Het soort vermaak waar Pretty John opgewonden van raakt bestaat uit het afranselen van hoeren met een zweep.
Dat gaat al ver, maar deze keer gaat Pretty John verder dan ver.
Té ver...
Bouncer gaat verhaal halen. Hij is onder weg naar de hel (To hell); pas in het volgende deel (And back) komen we te weten hoe dit avontuur voor Bouncer zal aflopen, maar het ziet er niet fraai uit nu hij overgeleverd is aan de grillen van de moreel compleet losgeslagen familie 'Ugly'...

 



De tekeningen van Francois Boucq zijn fantastisch. Groteske koppen, fraaie landschappen, het is een waar eerbetoon aan de spaghetti-western, maar bovenal bevatten zijn tekeningen schwung.
Dat tekentalent komt in al Boucq's strips naar voren, maar deze setting ligt hem wel héél erg goed. Vergelijk Boucq's 'conciërge' (De Janitor) – dat zich in het heden afspeelt – maar eens met zijn 'uitsmijter' (Bouncer). Beide 'klusjesmannen' zijn fraai op papier gezet, maar Bouncer wint het qua tekeningen met gemak.
En laat je niet misleiden door de ogenschijnlijk onbenullige baantjes van deze helden; hun avonturen liegen er niet om!
Bouncer
is een spijkerharde strip van topkwaliteit.



(HH)