Recensie Lincoln 7 De gek op de berg
door Olivier & Jerome Jouvray


 

Na zijn avontuur met de Mexicaanse revolutionairen heeft Lincoln zich teruggetrokken. Hij woont alleen en afgelegen op een berg, waar hij slechts gewapend met een mes de strijd met de beren aangaat.
Soms is het handig als je onsterfelijk bent...
Eens in de zoveel tijd reist Lincoln naar de bewoonde wereld. Nou ja, naar het dichtstbijzijnde stadje, waar hij de berehuiden verkoopt en een nieuwe voorraad alcohol inslaat.
Lincoln is dik tevreden met dit leventje, hij wil immers niets liever dan gewoon met rust gelaten worden. Maar striphelden verdienen hun brood niet door met rust gelaten te worden en het duurt dan ook niet lang of Lincoln's twee plaaggeesten – God en de duivel – komen hem lastig vallen.
En alsof dat nog niet genoeg is gebeurt ook nog eens het aller-aller-ergste: Het stadje wordt getroffen door de drooglegging!
Lincoln dreigt zijn enige vriend – koning Alcohol – te verliezen en moet rap een list verzinnen...

 


Met Lincoln weet de familie Jouvray het begrip anti-held een extra dimensie te geven. Geen stripfiguur – zelfs Guust Flater niet – was zó het tegenovergestelde van een held als Lincoln.
Altijd moeten ze hem hebben en keer op keer weet hij in de grootst mogelijke moeilijkheden te raken.
Getekend in een soort update van de Lucky Luke-stijl is dit één van de leukste westerns ooit. Bovendien worden de tekeningen van Jerome Jouvray nog steeds mooier en stemmiger.
Vooral de scènes waarin Lincoln in z'n eentje op de besneeuwde berg rondhangt zijn bijzonder sfeervol.
Leuk is ook dat de heren Jouvray hun 'held' met alle landschappelijke aspecten van de (spaghetti)western laten kennismaken. Begon het allemaal in een wat meer traditioneel western-landschap, de laatste twee albums speelden zich af ten tijde van de Mexicaanse revolutie en nu is Lincoln op het terrein van spaghettiwestern klassieker Il grande silencio aanbeland. In de besneeuwde bergen, net als stripheld Durango voor hem (Sterven als een hond in de sneeuw).

 

 

Uitgever Daedalus stelt zo lang de voorraad strekt een pakketje beschikbaar waarin deel 1 samen met deel 7 heel voordelig aangeboden wordt. Deel één verscheen namelijk indertijd bij een andere uitgever en is – hoewel in onze webshop nog gewoon leverbaar – al enige tijd uitverkocht.
Niets staat je nu dus nog in de weg om alle delen van Lincoln te gaan verslinden!

 


(HH)